20.09.2012

Indspark: Indspark: Da krisen blev hverdag

Konkurserne fortsætter og går nu også ud over veletablerede virksomheder. Skribenten opfordrer til at handle i tide.

Der er tilsyneladende ingen ende at se på den meget langvarige krise. Gældskrisen i Sydeuropa udvikler sig uge for uge, og politiske initiativer ser kun ud til at virke ganske kortvarigt. Familierne er bekymrede for fremtiden og er derfor tilbageholdende med at forbruge og sparer i stedet op. Eksportvirksomhederne har vanskelige tider, fordi væksten på vigtige markeder er lav eller negativ. Regeringen forsøger at kickstarte dansk økonomi, men det er svært i en lille, åben økonomi, som er så afhængig af, hvad der sker ude i verden.

Fakta om Svend Røge

  • Svend Røge er leder af Early Warning, som årligt hjælper 650 til 700 virksomheder, som er kommet i vanskeligheder.
  • Projektet er finansieret af Globaliseringsmidler og forankret i de fem Væksthuse.
  • Der er tilknyttet 10 konsulenter og godt 120 frivillige rådgivere, som er rekrutteret blandt erfarne erhvervsfolk

Når ovenstående kombineres med vanskeligere adgang til kapital, er det en giftig cocktail for dansk erhvervsliv. Det ser vi afspejlet i konkurstal, som igen er stigende efter en faldende tendens i første halvdel af 2012. Stigningen er behersket, men går man bag om tallene, viser det sig, at der nu er tale om ældre, og dermed ofte større, virksomheder end tidligere. Andelen af virksomhedskonkurser, hvor virksomheden er over ti år gammel, er stigende. Hvor det i starten af krisen mest var de helt unge virksomheder, som gik konkurs, så er gennemsnitsalderen nu opgjort til 8,7 år.

Men hvad betyder det så for virksomhederne? Først og fremmest betyder det, at man må tage udgangspunkt i, at de nuværende markedsforhold ikke ændrer sig til det bedre inden for overskuelig fremtid. Et klart ja til især følgende spørgsmål er afgørende:

  • Har virksomheden et tilstrækkeligt overskud?
  • Kan driften opretholdes uden store likviditetstræk?
  • Kan nødvendige investeringer finansieres?
  • Er virksomheden i øvrigt trimmet og fokuseret, omkostningerne minimeret og alle overflødige/ikke rentable aktiviteter stoppet?

Læs også: Flere mellemstore virksomheder lukker

Et utvetydigt ja til ovennævnte spørgsmål er nødvendigt, hvis virksomheden skal have nogenlunde sikkerhed for at overleve krisen. Vi ser desværre ofte, at ældre virksomheder, som op til krisen var velpolstrede og veldrevne, tøver for længe med at foretage de tilpasninger, som er nødvendige i markedet, som det er nu.

Den solide egenkapital bliver, sammen med traditionen og historien, for nogle virksomhedsejere en sovepude i forhold til at omlægge virksomheden, så den også tjener penge i krisetider. De nødvendige tiltag bliver først reelt overvejet og sat i værk når egenkapitalen er brugt, og den solide økonomi er afløst af afhængighed af virksomhedens pengeinstitut.

Er driften først blevet anstrengt, og banken begynder at holde igen, så bliver meget af ejerens tid og energi brugt på bekymringer og kortsigtede forsøg på at håndtere akutte problemer. Det er en meget vanskelig situation at komme ud af. Derfor handler det om at reagere i tide, medens energi, økonomi, handlefrihed og handlekraft er til stede.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere