04.07.2012

Indspark: Indspark: Elektrikeren skal være byggebranchens hjernekirurg

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hvis den intelligente elinstallation er hjernen i fremtidens bygninger og boliger, så er installatøren hjernekirurgen, der skal sikre konstant fokus på at lave de klogeste bygninger. Potentialet er enormt, men positionen som hjernekirurg skal erobres, mener skribenten.

På en solbeskinnet bakketop i det sensommer-lune Madrid står et dansk hus. Beklædt med solceller funkler det som en sort diamant i solen, mens det suger energi ud af den store himmellampe og lagrer det i varmtvandstanke eller omdanner det til svalende luft fra ventilationssystemet. Huset er det danske bidrag til det, der populært kaldes VM i energirigtige huse – men det er en helt anden historie.

Huset er nemlig et strålende eksempel på det, jeg gerne vil frem til; nemlig at vi som producenter og I som håndværkere i den danske byggebranche skal se potentialet i at vise, hvad vi rent faktisk kan. Og vi skal ikke sætte vores lys under en skæppe – for så løber nogle andre faggrupper med det enorme markedspotentiale.

I det konkrete husprojekt har danske byggebranche-producenter stillet deres produkter, viden og kompetencer til rådighed for 140 DTU-studerende. Det i sig selv er ret unikt, når der slækkes på barrikaderne og portene til udviklingscentrene sættes på klem.

Det gør vi netop for at vise, at vi i Danmark allerede har opfundet og udviklet den teknologi og de produkter, der kan gøre vores bygninger og huse til verdens allerklogeste. Men vi skal se i øjnene, at udfordringen skal løses i fællesskab. Vi skal turde tage den chance, bruge de ressourcer og være villige og insisterende på at vise omverdenen ikke bare, at vi kan, men hvad vi kan.

Vis, at I er verdens bedste
Demonstrationsprojekter kan antage mange former, men essensen er at vise, at det kan lade sig gøre. At vi kan løse nogle af de udfordringer, som politiske ambitioner og klimaforlig stiller op for vores branche – og ikke bare vise forbrugere, politikere og investorer, at det kan lade sig gøre, men også overbevise os selv og resten af vores kolleger i installationsbranchens, at det ikke kun er varm luft. For der er masser af vores el-kolleger, der trækker på skuldrene og stadig ikke kan se sig selv om hjernekirurger. Dem skal vi også have overbevist.

Det gode ved demonstrationsprojekter er også, at de per definition er forsøgsstationer. Det er ok, hvis systemet ikke virker første gang, eller produktet ikke lever op til det, vi troede det kunne – det er jo derfor vi tester og deltager. På den måde får vi som producenter en teknologisk legeplads, og I som installatører muligheden for at eksperimentere med kabelføringen, den trådløse installation, at få IHC’en til at favne alle mulige og umulige komponenter eller at gå på opdagelse i den fagre nye KNX-verden.

Der er arbejde i direktivet

I Frankrig har et nyt direktiv RT2012 slået fast, at der i alle hjem fremover skal være en visualisering af energiforbruget. Det betyder, at alle huse skal have opgraderet deres elinstallation – og det ville da være fjollet, hvis ikke det skulle være elektrikerne og installatørerne, der får erobret den position. En lignende strategi og direktiv er varslet i Danmark – så det er ikke et drømmende fremtidsscenarie.

Min opfordring til alle landets installatører lyder derfor – vær åbne overfor at prøve noget nyt, stil din viden til rådighed og vis verden det potentiale, der ligger i at have styr på kabler og elektriske installationer. De intelligente installationer er hjernen i fremtidens huse og bygninger – og der er kun én faggruppe der kan kaldes sig byggebranchens hjernekirurger – vær ikke bange for at vise hvad I kan: I er essensen i fremtidens energirigtige byggeri.

Og tilbage til bakketoppen i Madrid – her står det toptunede og lynende intelligente hus og er klar til tage kampen op og vise, at byggebranchens danske kirurger leverer løsninger i verdensklasse. Kryds fingre for, at vi hiver guldmedaljen hjem!

Mere fra Schneider Electric A/S

Schneider Electric A/S

www.se.com/dk/da/

Om Schneider Electric Schneider Electric blev i januar 2021 kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed. Det skete blandt 8.080 nominerede på det internationalt anerkendte Global 100-indeks. Schneider Electrics formål er at gøre alle i stand til at få mest muligt ud af vores energi og ressourcer, så vi alle kan forbinde udvikling og b…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere