18.08.2022  |  VVS  |  Varme og køling

Installatør sparer mange timer med præfabrikationer

ENCO VVS & Sprinkler bruger præfabrikerede shunte og fordelere til prestigeprojekt, hvor 115 ejerboliger er under færdiggørelse. Det betyder, at installatørvirksomheden sparer mange kostbare montørtimer.

”De præfabrikerede Uponor shunte er bestykket med alt fra fabrikken og skal bare monteres på et skelet i skakten og indreguleres, så er de klar til drift”, forklarer projektleder Annette Jægerfeldt Larsen fra ENCO VVS & Sprinkler.

ENCO har vundet flere opgaver på Nordø, herunder installationerne til de i alt 115 ejerboliger på 70-203 m2, der er under færdiggørelse og er fordelt på to bygninger med henholdsvis 29 og 86 lejligheder.

Fakta om de præisolerede shunte (Comfort Port type 1)

• Fordelerør monteret direkte på shunt.
• Isoleret iht. DS-452 (valgfri).
• Dækker 230 m² ved 30 W/m² og 30 kPa eller 140 m² ved 50 W/m² og 30 kPa.
• Fremløbsregulering mellem 15-50 °C med kraftig kapillarrørsføler.
• Grundfos pumpe UPM3 15-50.
• Primærside max. 90 °C, 10 Bar.
• Sekundærside max. 60 °C, 10 Bar.
• Tilslutning primærside ¾” omløber.
• Reguleringsventil dynamisk Frese Dn-15 30-200 l/h.
• Gulvvarmefordeler ¾” eurokonus.

Projektlederen uddyber: ”Ved installationsopgaver løber vi tit ind i pladsproblemer, fordi pladsen udnyttes maksimalt i moderne boligbyggeri. Hvis skakten er muret til, kan det for eksempel give store problemer for isolatøren at komme til. Her er det en kæmpe fordel, at Uponors præfabrikerede shunte også fås isoleret fra fabrikken. Det sparer mange timer og giver et godt resultat”.

Med en fremskudt placering i Nordhavn får Nordø en unik beliggenhed, og ud over de 115 ejerboliger skal øen også lægge areal til to eksklusive domicilbyggerier og et hotel med over 300 værelser. Det er i øvrigt ikke første gang, at ENCO og Uponor samarbejder, for ENCO har også brugt Uponor-produkter til byggerier i Carlsbergbyen.

Boligkomfort med ekstra sikkerhed
”Shuntene monteres i en teknikskakt og er udstyret med en dynamisk reguleringsventil, der har en simpel skala, som angiver hvor mange liter, der skal bruges i timen”, fortæller produktchef Jesper Hansen fra Uponor. ”Det gør indreguleringen enkel og logisk, men det er faktisk ikke det eneste punkt, hvor de præfabrikerede enheder adskiller sig”.

Produktchefen fremhæver blandt andet, at de valgte shunte har en ekstra sikkerhedsfunktion, hvor de slår fra ved en stor stigning i fremløbstemperaturen for ikke at ødelægge trægulvene.

”Der bliver brugt eksklusive materialer i lejlighederne, og dem er Uponors shunte med til at passe på”, siger Jesper Hansen. ”Det gælder også, hvis en termostat skulle gå i stykker og rummet varmes alt for kraftigt op, så lukker systemet også automatisk ned. Alt dette er en del af bestykningen, der leveres færdig fra fabrikken. Det er boligkomfort med ekstra sikkerhed, kan man sige”.

Bidrager til bygningens certificering
Både opførelse og drift af bygninger er en af de helt store kilder til udledning af drivhusgasser, og derfor spiller miljø og klima en afgørende rolle ved nybyggeri som Nordø. Både private og virksomheder prioriterer miljø- og klimavenligt byggeri højt, og en af måderne at dokumentere det på er gennem en såkaldt DGNB-certificering.

”Målet med lejlighedsbyggeriet på Nordø er en DGNB Guld-certificering, og det stiller store krav til blandt andet dokumentationen”, forklarer Annette Jægerfeldt Larsen og tilføjer:

”Med sin dynamiske, automatiske regulering sørger de præfabrikerede shunte for et nøjsomt forbrug af ressourcer og sikrer et lavt varmeforbrug, men lige så vigtigt er, at hele dokumentationen er i orden med hensyn til produktion og valg af materialer. Det har heldigvis ikke været noget problem at fremskaffe”.

Denne artikel er en del af temaet Tema om varme og køling 2022

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere