04.05.2021  |  VENTILATION  |  Varmeanlæg

Installatører kan klare mange flere varmepumper

Efterspørgslen efter varmepumper stiger kraftigt disse år. Og de danske el- og vvs-installatører samt kølemontører har masser af kapacitet til at følge med efterspørgslen.

I takt med varmepumpernes stigende popularitet ude i de danske boliger, advares der om, at manglen på arbejdskraft kan blive en stopklods for den grønne omstilling i almindelighed og varmepumpemarkedet i særdeleshed. Men beregninger fra TEKNIQ Arbejdsgiverne viser, at den stigende efterspørgsel ikke skaber kapacitetsproblemer hos de fagfolk, der skal sørge for at installere pumperne.

”Selvom varmepumpesalget er flerdoblet de senere år, vil det stadig kun være beskedne 1,7 procent af branchens medarbejdere, der skal installere de varmepumper, vi forventer, der bliver brug for. Der er tale om relativt små forskydninger imellem arbejdsområderne, og det kan installatørerne altså sagtens klare”, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, og tilføjer at han forventer, at det årlige salg af varmepumper vil ramme cirka 30.000 styks inden for de kommende 3-5 år.

Erhvervsskoleeleverne er klar

Troels Hartung understreger, at den grønne omstilling som helhed ganske rigtigt vil kræve mange hænder i installationsbranchen til at løfte konkrete opgaver som udskiftning af olie- og gasfyrene med klimavenlige alternativer og installation af ladestandere til vores elbiler.

”Men det er ikke det samme som at sige, at vi står overfor store kapacitetsproblemer. Man skal huske på, at der er mange medarbejdere, som i dag arbejder med eksempelvis olie- eller gasfyr, der vil blive omskolet til at kunne arbejde med varmepumper, og det samme gør sig gældende på andre områder. Samtidig er erhvervsuddannelserne på installationsområdet allerede blevet justeret, så den næste generation af faglærte bliver klædt på til netop denne type opgaver”, siger han.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere