Installatører kan mindske smitten i folkeskoler
Hvordan undgår vi, at de kommende måneder bliver en rutsjebanetur af lokale op- og nedlukninger af skolerne? Det gør vi med intelligente løsninger.
Den sidste tid har vi set bekymrende eksempler på voldsomme lokale smitteudbrud. Eksempelvis i Kolding, hvor tre skoler og en vuggestue blev ramt af et større smitteudbrud af Covid-19. Det skriver Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, og Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne i et debatindlæg bragt i Politiken den 7. april.
Situationen i Kolding vil formentlig gentage sig andre steder de kommende uger og måneder i takt med, at vi langsomt åbner mere og mere op. Men det vil de to herre undgå med brugen af intelligente løsninger, som de ved, kan gøre en forskel.
”Vi er ikke virologer. Til gengæld repræsenterer vi en stor gruppe fagfolk, som ved rigtig meget om, hvordan man kan mindske smittespredning ved hjælp af intelligente tekniske installationer som ventilationsanlæg og berøringsfrie løsninger. Løsninger, som den dag i dag desværre slet ikke tages i brug i tilstrækkelig grad”, skriver Henrik W. Petersen og Troels Blicher Danielsen i debatindlægget.
Smittefabrikker i fuldt flor
Forskning peger ellers på, at eksempelvis ventilation med udendørs lufttilførsel er et vigtigt redskab, når man vil mindske spredningen af smitte. Derfor er det dybt bekymrende, at kun 40 procent af danske folkeskoler opfylder kravene i Bygningsreglementet om frisk luft. Og når flere eksperter har italesat de danske folkeskoler som “smittefabrikker”, gør det ikke bekymringen mindre, står der i indlægget.
”Dårligt indeklima og ringe luftkvalitet er ikke et problem, som er opstået på grund af corona. I flere årtier har eksperter på området forsøgt at råbe politikerne op og gøre opmærksom på problemet. Debatter, forskningsstudier og ansvarsforskubbelser har der været rigeligt af. Det, der til gengæld har manglet, er reel politisk ansvarstagen for den luft, vores børn indånder” skriver Henrik W. Petersen og Troels Blicher Danielsen.
Derfor er deres budskab til politikerne: Gør noget ved det dårlige indeklima i folkeskolen, og høst de mange gevinster, det vil medføre. For udover at mindske smitte, vil et bedre indeklima også øge trivslen og indlæringsevnen blandt eleverne, nedbringe sygefraværet blandt personalet, mindske risikoen for skimmelsvamp, sænke energiforbruget og forbedre samfundsøkonomien.
De henviser til Tyskland, hvor regeringen afsat 3,5 milliarder kroner til at forbedre ventilationssystemerne i skoler, kontorer, universiteter og andre offentlige bygninger. Det eksempel kan vi lære af i Danmark, mener Henrik W. Petersen og Troels Blicher Danielsen.
-CH