Installatører klarer sig godt trods corona
Installationsbranchen afslutter 2020 med et genvundet fodfæste efter et år, hvor produktionen oftere har været begrænset af færre kunder end mangel på arbejdskraft.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at kun 14 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne og 10 procent af virksomhederne inden for elinstallation i december oplevede, at mangel på efterspørgsel begrænsede produktionen. Det står i kontrast til forsommeren, hvor 3 ud af 10 i elbranchen og 4 ud af 10 inden for vvs- og blikkenslagerfagene oplevede, at kunderne forsvandt. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.
”Installationsbranchen har genvundet det tabte efter coronakrisen, og det er meget positivt. I dag ser man ikke længere skrumpende ordrebøger. En udvikling, der blandt andet er hjulpet på vej af politiske tiltag som udbetalingen af de indefrosne feriepenge og et stærkere håndværkerfradrag, der styrker motivationen til at gå i gang med grøn omstilling i de private hjem”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Mangel på arbejdskraft
De nye tal fra Danmarks Statistik viser også, at mangel på arbejdskraft vender tilbage som en problemstilling for virksomhederne i installationsbranchen. Det sker samtidig med, at reglerne er strammet kraftigt for adgangen til europæiske kollegaer, der bor i et andet EU-land, men arbejder og bidrager til det danske samfund.
“Installationsbranchen klør på og har fundet en vej gennem corona-nedlukningerne, men hvis europæiske kollegaer pludselig ikke kan møde op på grund af uklare indrejseregler, går det jo ikke kun ud over den person, men i sidste ende hele Danmarks økonomi”, påpeger Maria Schougaard Berntsen.
Hun mener, at der stadig er store dele af erhvervslivet, som er meget hårdt ramt. Hvis ikke vi skal komme ud med et større minus i den danske økonomi end nødvendigt, skal der laves lovgivning, der passer på de brancher, hvor det stadig er muligt at udføre arbejde inden for retningslinjerne, siger hun.
-CH