Installatører tjener for lidt
Installatørbranchen havde i 2012 en overskudsgrad på 3,4 procent. Det viser den netop offentliggjorte installatøranalysen, som er udarbejdet i samarbejde mellem Deloitte og brancheorganisationen TEKNIQ.
Samlet havde de danske vvs- og elinstallationsvirksomheder en overskudsgrad på 3,4 procent i 2012, viser installatøranalysen, som Tekniq og Deloitte, står bag.
Bo Neville, der er udviklingschef i Tekniq, mener, at de 3,4 procent er for lavt.
Den lave overskudsgrad viser, at indtjeningen blandt rigtig mange el-og vvs-installatører er meget sårbar. Hvis disse virksomheder skal kunne løse deres opgaver i fremtiden, kræver det et bedre økonomisk rygstød. Det vil for nogle af dem sige, at de skal være bedre til at sige nej til de opgaver, hvor risikoen er for stor, siger Bo Neville, der er udviklingschef i Tekniq, i en pressemeddelelse.
Lille forbedring
Selvom det gennemsnitlige resultat før renter per ansat steg fra 29.000 kroner i 2011 til 35.000 sidste år, er indtjeningsniveauet for mange installatører stadig meget lavt. Det mener Bo Odgaard, der er partner i Deloitte.
Det går bedre, men der skal ikke så meget til før, det går galt for mange virksomheder. De skal virkelig være fokuserede på at drive en god forretning, siger Bo Odgaard.
Branchens generelle tilstand dækker imidlertid over store forskelle. De store virksomheder har det sværest. VVS-virksomheder med over 100 ansatte havde sidste år et gennemsnitligt underskud på 5.000 kr. pr. ansat. Omvendt har den bedste fjerdedel af branchen orden i penalhuset; de ved, hvad de tjener penge på, de har effektive medarbejdere og gode rutiner og deres gennemsnitlige indtjening pr. ansat var på over 140.000 kr.
Mange virksomheder tager for lidt i timen i forhold til de omkostninger, der er ved at drive en installatørvirksomhed. Det fornuftige vil være, at installatørerne gradvist hæver timeprisen, så den i højere grad afspejler de omkostninger, der er ved at drive deres virksomhed, siger Bo Odgaard.
-LA