12.05.2022  |  EL  |  Energi

Installatørpanelet: Stort potentiale i energi

Bygningsejere har ikke den samme viden, som vi har, og viden forpligter. Her kan vi som branche godt blive bedre til at turde gå i dialog med kunderne, udfordre dem på energieffektiviteten og rådgive om nye løsninger”, lyder det fra medlem af Installatørpanelet.

Månedens spørgsmål: Er der potentiale for mere energioptimering hos dine kunder?

Jesper Thomsen, Roskilde Fjordens El A/S, Gundsømagle
Ja, der er nok en del muligheder. Vi har mange privatkunder og en del forsikringskunder, og det er hos privatkunderne, jeg ser et potentiale. Det kunne være varmepumper, solceller og solfangere. Det kunne også være ladestander til elbil og andre installationer som for eksempel ældre cirkulationspumper eller måske optimering af elvandbeholdere, der holder vandet varmt om natten, hvor der ikke er behov. Man kunne måske også tænke i, hvordan varmepumper og ladestandere belaster elnettet, og om de skal køre på én eller tre faser. Hvis vi i de kommende år skal overgå til mere elektrificering af energien, så bliver udnyttelsen af elnettets kapacitet afgørende. Den største barriere for vores kunder er tilbagebetalingstiden; hvis den er på 10 år, så bliver det svært.

Allan Ramsing, Lund & Erichsen A/S, Herning
Vores kunder er meget interesserede i at energioptimere, og jeg forventer, at den interesse vil stige i takt med, at krav om lavere klimaaftryk breder sig. Vi har mange erhvervskunder og offentlige kunder, og vi løser mange opgaver med at installere og servicere CTS-styring af bygningers forbrug af varme, lys og ventilation. Vi har faktisk en dedikeret afdeling, som ikke laver andet. Mange af vores kunder har et serviceabonnement, hvor vi regelmæssigt hjælper dem med at vedligeholde anlægget og ikke mindst finjustere styringen. Den største barriere er tilbagebetalingstiden. Hvis den bliver længere end tre til fem år, så bliver kunderne mindre interesserede. Men vi oplever også kunder, der strategisk har valgt, at de skal være stærke på klima og energi.

Kim Kaldahl Jensen, funktionschef, EL-Projekt, Mariendal
Potentialet er stort, og det bliver kun større i takt med, at energipriserne stiger. Vi kan mærke, at prisstigningerne gør vores kunder mere motiverede for at investere i for eksempel omlægninger af varme-, lys-, pumpe- og ventilationsanlæg eller opdatering af CTS-styring. Vi mærker også en stigende efterspørgsel efter solceller og selvfølgelig varmepumper. To aktuelle benspænd er mangel på materialer og medarbejdere. Jeg mener, at vi som installatører har både en pligt og en salgsinteresse i at rådgive vores kunder om energioptimeringer. Bygningsejere har ikke den samme viden, som vi har, og viden forpligter. Her kan vi som branche godt blive bedre til at turde gå i dialog med kunderne, udfordre dem på energieffektiviteten og rådgive om nye løsninger.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere