29.08.2016  |  EL  |  Branchen

Indspark: Installations-bekendtgørelsen giver os ingen svar

Den nye installationsbekendtgørelse tager ikke stilling til de administrative byrder. Det kan betyde mere arbejde og mindre kundetilfredshed for installatørerne.

Den 1. juli 2017 træder en ny installationsbekendtgørelse i kraft. Det ser vi på med stor tilfredshed i Arbejdsgiverne. Nu får vi langt bedre muligheder for at give installatørerne viden om, hvordan fremtidens el-installationer skal udføres – eller gør vi? 

Sikkerhedsstyrelsen har i de kommende måneder i samarbejde med flere brancheorganisationer planlagt at afholde informationsmøder om bekendtgørelsen og DS/HD60364-serien. Desværre indeholder bekendtgørelsen ikke noget konkret om de administrative byrder. I stedet henvises der til, at fremtidens danske el-installationer udføres i henhold til HD60364-serien. Problemet er, at denne serie ikke er færdigskrevet endnu, og flere høringssvar er kun lige blevet drøftet i august.

Ophavsret er en hindring 
Den første opgave bliver at håndtere Dansk Standards ophavsret, når man vil anvende standardiseringsteksten – eksempelvis til undervisningsmateriale. Da Dansk Standard har ophavsretten, kræver det betaling at anvende teksten. Skal alle skoler og kursusholdere i den kommende tid først henvende sig til Dansk Standard, før de kan komme i gang med at videregive den fornødne viden, vil det sænke arbejdsprocessen betydeligt. Her ville det kun være rimeligt, hvis Dansk Standard i overgangsfasen ikke opkrævede betaling.

Administrative byrder uden klarhed
I Arbejdsgiverne oplever vi mange spørgsmål fra el-installatørerne omkring 75 procent-reglen. De spørgsmål giver den nye bekendtgørelse os stadig ikke svar på, da det under paragraf 20 bliver beskrevet, at lederens tværsnit ikke dimensioneres, men fastlægges i henhold til seks punkter. Bekendtgørelsen henviser også til, at nationale særregler kommer til at fremgå af HD60364-serien.

”Arbejdsgiverne vil i fremtiden tage kampen op, så de danske el-virksomheder står med den stærkeste viden om udførelse af elektriske installationer”.

Jan Hvidholm, branchekonsulent for el i Arbejdsgiverne.

Her opfordrer Arbejdsgiverne til, at man får indarbejdet den danske særregel omkring 75 procent-reglen, som ellers risikerer at blive en administrativ byrde for installatørerne. En byrde som også slutbrugerne ville komme til at mærke som en merudgift på grund af øget dokumentation og kabeldimensioner.

Mange installatører spørger også til fremtidens dokumentation til slutbruger. Som ved udarbejdelse af tegninger til en el-opgave. Og på samme måde som indenfor alarmområdet (AIA), hvor der udarbejdes installationstegninger, der gemmes internt i virksomheden – som i øvrigt bliver kontrolleret af kontrolinstansen.

Dette vil mindst betyde en fordobling af den administrative byrde for den enkle el-opgave. Derfor bør slutbrugeren også skulle modtage denne dokumentation, udover at den gemmes i virksomheden. Det vil gøre det nemmere at få betaling for arbejdet.

Sort arbejde til livs
Dokumentationen til slutbrugeren er også afgørende, hvis man vil det sorte arbejde til livs. Bliver dokumentationskravet en realitet, vil Arbejdsgiverne opfordre brancheorganisation Forsikring & Pension til, at det bliver et krav, at man i fremtiden skal kunne fremvise denne dokumentation for at få forsikringsudbetaling. Eksempelvis ved en brand forårsaget af en elektrisk installation.

Læs også: Fremtidens elektriker er it-nørd

Den kommende tid
Sikkerhedsstyrelsen har lovet, at installatørerne stadig kan få vejledning i standardtekstens betydning. Men om det også er tilfældet om fem år, tvivler jeg på. Indenfor VVS-branchen har man eksempelvis opgivet denne rådgivning og bruger i stedet brancheorganisationerne. Arbejdsgiverne vil i fremtiden tage kampen op, så de danske el-virksomheder står med den stærkeste viden om udførelse af elektriske installationer.

Mere fra Jan

Jan Hvidholm

Branchekonsulent for el i Arbejdsgiverne

Hjælper elinstallatører med forretningsudvikling. Rådgiver i dag om:- Strategi: Vær bevist om processen for at nå mål (fokus), hvordan er marked og medarbejder (lyt) samt synlige mål (skab rammer for succes)- Ledelsesværktøj: vær bevist om kommunikation stil, skab tro, ejerskab- Kvalitetssikring: ledelsesværktøj, LEAN,- Fastholdelse og kvalificerede medarbejder: viden, læring, udvikling- Salg…

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere