Installationsbranchen satte ny beskæftigelsesrekord i 2018
El- og VVS-installationsvirksomhederne rundede sidste år 47.000 beskæftigede, samtidig med at omsætningen steg. Hos Tekniq understreger man dog, at virksomhederne har brug for i højere grad at omsætte væksten til større indtjening.
I 2018 var der 47.035 beskæftigede i landets el- og VVS-installationsvirksomheder. Det var flere end nogensinde før, og dermed blev 2018 et rekordår i branchen.
Samlet oplevede branchen en vækst på 4,4 procent i forhold til 2017, hvor el-virksomheder bidragede med 4,8 procent, mens VVS-virksomheder stod for 3,7 procents vækst.
Læs også: Beskæftigelsen i installationsbranchen stiger stadig
”Det understreger det billede, vi ser af en samlet installationsbranche, som evner at tiltrække nye, kvalificerede medarbejdere – både i form af rekordmange lærlinge og ved at trække flere medarbejdere, som ellers var søgt i andre retninger, tilbage til branchen”, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.
Beskæftigelsesrekorden kommer blandt andet som følge af en positiv udvikling i virksomhedernes omsætning. Ifølge tallene fra Danmarks Statistik steg omsætningen for branchen som helhed i første til tredje kvartal 2018 med 5,3 procent i forhold til samme periode 2017, hvor el-virksomheder stod for en 3,9 procents stigning og VVS-virksomheder for 7,1 procent.
Potentiale til endnu mere
Hos Tekniq vurderer man dog, at der er potentiale til endnu mere.
”De tekniske installationer spiller en stadig større rolle i moderne byggerier. Derfor er det også afgørende, at vi fortsætter arbejdet med at sikre den fremtidige strøm af højt kvalificeret arbejdskraft ved eksempelvis at få endnu flere dygtige unge til at søge ind på erhvervsskolerne”, siger Niels Jørgen Hansen.
De nye tal viser dog også, at antallet af konkurser blandt vvs-installationsvirksomhederne steg fra 60 til 69 i 2018. mens tallet forblev uforandret på 32 for el-installationsvirksomhederne.
Læs også: Installatører forventer fald i beskæftigelsen
”Vi befinder os i en branche, som er præget af benhård konkurrence – selv i opgangstider. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne bliver ved med at optimere deres drift, så den stigende omsætning også kan aflæses positivt på bundlinjen”, siger Niels Jørgen Hansen og uddyber:
”Samtidig er der brug for, at man fra politisk hold fortsætter arbejdet med at reducere de bureaukratiske byrder for dansk erhvervsliv, så virksomhederne kan bruge alle deres kræfter på at drive en lønsom forretning”.
- JMA