04.07.2019  |  EL  |  Branchen

Installationsvirksomheder ansætter flere medarbejdere

De danske el- og VVS-installationsvirksomheder oplever stadig stabil vækst, men må finde alternative løsninger for at skaffe det nødvendige antal medarbejdere.

Der er fortsat kamp om den kvalificerede arbejdskraft i installationsbranchen, men der er stadig langt til flaskehalsproblemerne under den foregående højkonjunktur i 2007.

Læs også: Installationsbranchen satte ny beskæftigelsesrekord i 2018

Det viser en ny arbejdskraftundersøgelse fra Tekniq Arbjedsgiverne, som netop er blevet offentliggjort. Af undersøgelsen fremgår det, at aktiviteten i branchen stiger, samtidig med at virksomhederne ansætter flere medarbejdere.

”Vi ser, at virksomhederne trods en meget lav arbejdsløshed i branchen stadig er i stand til at skaffe medarbejdere. Men det er svært, og virksomhederne må i stigende grad gå nye veje for at sikre den nødvendige arbejdsstyrke”, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 1. kvartal af 2019 47.275 beskæftigede i installationsbranchen, hvilket er en stigning på to procent i forhold til samme periode året før. Samtidig viser arbejdskraftundersøgelsen, at antallet af installationsvirksomheder, der forgæves forsøgte at rekruttere arbejdskraft i april 2019, er stort set uændret sammenlignet med året før.

”Det forstærker billedet af en dynamisk branche, hvor arbejdskraften flytter sig. 29 procent af installationsvirksomhederne har rekrutteret arbejdskraft i april 2019, mens kun 15 procent har afskediget medarbejdere. Det viser bare, at virksomhederne formår at løse arbejdskraftudfordringerne i takt med den stigende aktivitet”, siger Tina Voldby.

33 procent må opgive ordrer
Det betyder dog ikke, at manglen på arbejdskraft er uden konsekvenser. Ifølge arbejdskraftundersøgelsen har 33 procent af installationsbranchens virksomheder tilkendegivet, at de har opgivet ordrer i april måned på grund af mangel på arbejdskraft. Det er et lille fald i forhold til året før, men stadig et højt niveau, som dog stadig er langt fra udfordringerne i 2007, hvor det tilsvarende tal var helt oppe på 71 procent.

”Det nye er, at el- og VVS-virksomhederne nu påvirkes i stort set samme grad af manglen på arbejdskraft. Det skyldes især, at problemerne i VVS-branchen på dette område er mindsket i forhold til sidste år”, siger Tina Voldby og fortsætter:

Læs også: Installationsbranchen kæmper om medarbejderne - men der er ingen panik

”Løsningen for mange virksomheder er i højere grad at invitere nye faggrupper – især ufaglærte, udenlandsk arbejdskraft og medarbejdere med lange videregående uddannelser – inden for i forsøget på at skaffe de krævede medarbejdere. Det er også et udtryk for, at branchen udvikler sig i en retning, hvor der er brug for et større udvalg af kompetencer for at leve op til kundernes krav”.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere