16.03.2023 | EL | Intelligente installationer
Intelligent vandalarm skal finde skjulte vandlæk
En lille robot på vandrøret kan hjælpe husstande med at forebygge alvorlige vandskader og minimere vandspild. På baggrund af positive erfaringer har Topdanmark besluttet at udrulle Leakbot, en intelligent vandalarm, til yderligere 20.000 kunder.
En lille robot på vandrøret kan hjælpe husstande med at forebygge alvorlige vandskader og minimere vandspild. På baggrund af positive erfaringer har Topdanmark besluttet at udrulle Leakbot, en intelligent vandalarm, til yderligere 20.000 kunder. Foto: Topdanmark.
Efter 45.000 alarm-aktiveringer om utætheder og unormalt vandforbrug opskalerer Topdanmark nu den intelligente vandalarm, Leakbot, til markant flere kunder.
Siden juli 2021 har Topdanmark haft godt 10.000 Leakbots installeret blandt udvalgte kunder. Erfaringerne har været så positive, at Topdanmark for nylig har indgået et samarbejde med det britiske tech-firma OndoInsurTech, som betyder, at Leakbot fra marts 2023 skal udrulles til yderligere 20.000 kunder i Topdanmark.
Leakbot, der klipses nemt på hovedledningen, hvor vandet kommer ind i huset, kan ved hjælp af temperaturteknologi fortælle kunderne, om de har en lækage på et vandrør, et løbende toilet eller en dryppende vandhane.
“Vi sætter nu fart på udrulningen af Leakbots, fordi vi gerne vil være med til at forhindre omfattende vandskader i private hjem og spare kunderne for dyrt og unødvendigt vandspild”, siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark.
Kan opdage dyrt vandspild
Erfaringer fra Topdanmark viser, at hver fjerde kunde (25 procent) har igangværende utætheder, som de ikke kender til, før Leakbot installeres.
”Vi har tidligere set, at et toilet kan løbe så lidt, at man faktisk ikke opdager det uden en Leakbot, og selvom det løber ganske lidt, kan det spilde op imod 275 liter i døgnet, hvilket kan betyde en vandregning på omkring 8.000 kroner årligt”, siger Rasmus Ruby-Johansen.
Læs også: Energiforbrug i københavnske lejligheder overvåges
Ikke nok med at Leakbot kan opdage vandspild, gør den også opmærksom på lækager, før de udvikler sig til vandskader. Omkring 500 af kunderne i Topdanmark har fået en alarm fra leakboten på en situation, som potentielt kunne have udviklet sig til omfattende vandskade. Tallet kan lyde lavt, men det skal ses i forhold til, at en vandskade fra skjulte rør typisk koster mellem 50.000-60.000 kroner, men i værste fald løber op i flere hundrede tusinde kroner, viser Topdanmarks erfaringer.
Flere end 70.000 danske husstande døjer nemlig ifølge F&P med utætte vandrør, viser tal fra F&P. Vandskader rammer især 60’er og 70’er huse, da disse huses rør ofte ruster over tid og bliver utætte.
”Vandskader er ofte forbundet med stort besvær for den enkelte kunde, uanset hvor god en forsikring man har. Det skyldes, at der kan gå flere måneder, før skjulte rørskader i vægge, under gulve eller på lofter bliver opdaget”, siger Rasmus Ruby-Johansen.
Investerer milliarder i ny teknologi
Den intelligente vandalarm er i tråd med Topdanmarks strategi om at digitalisere kundeoplevelserne og interaktionen. Leakbot er først og fremmest bygget digitalt, og alt salg og betjening er designet til mobilløsning, hvor det er muligt at betjene sit hjem digitalt.
Hos Topdanmark er ambitionen klar: Det skal være nemt og enkelt at være kunde, og derfor investerer selskabet over tre milliarder kroner i ny teknologi.
”Leakbot er blot ét eksempel på, hvordan Topdanmark bruger teknologi til at forebygge skader og dermed hjælper kunderne med mere end forsikring”, siger Rasmus Ruby-Johansen.
De 20.000 nye Leakbots skal efter planen udrulles til kunder fra marts 2023 til og med 2024.
Fakta: Hvad er Leakbot?
• Leakbot er en intelligent vandalarm, som kunderne selv kan montere på hovedledningen, hvor vandet kommer ind i huset.
• Herfra overvåger den ved hjælp af temperaturteknologi, om hjemmet har utætheder ved at måle temperaturen på vandrøret og i rummet.
• Hvis Leakbot opdager et unormalt vandforbrug, sender den en alarm til kunden, som via den tilhørende app kan se en guide til at lokalisere lækagen og bestille en vvs’er, der kan hjælpe med at identificere og udbedre skaden.
- PiB
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.