Intelligente bygninger skaber store besparelser for kommune
Et stort anlagt projekt har koblet 72 københavnske folkeskoler sammen i et virtuelt runderingssystem, der gør det muligt for blot et par medarbejdere at erstatte skolernes aftenvagter ude på skolerne. Det skaber store besparelser, og nu skal flere institutioner også kobles på systemet. Projektet er udviklet i nært samarbejde mellem Københavns Kommune og Høyrup & Clemmensen.
Aftenvagten på 72 københavnske skoler er blevet digital. I stedet for at gå rundt og tjekke lokaler, døre og vinduer ude på de enkelte lokationer bliver skolerne nu overvåget fra centralt hold via sensorer og kameraer. Projektet er det største af sin art i Danmark, og nu skal det udbygges endnu mere.
Overvågningssystemet blev påbegyndt i 2015 i et nært samarbejde mellem Københavns Kommunes forvaltninger og installationsvirksomheden Høyrup & Clemmensen. Målet var at udnytte de nyeste teknologiske muligheder til at skabe besparelser og samtidig opnå en forbedret udnyttelse af arbejdskraften i forvaltningen af, i første omgang, skolebygningerne. Dermed kan kommunen spare ressourcer på tidskrævende praktiske opgaver og i stedet bruge dem på at vedligeholde og forbedre bygningerne og lokalerne.
Virtuel rundering
Digitaliseringen betyder, at skolerne, via enten deres eksisterende eller nye installationer, er koblet på et fælles system, der overvåges af vagten på Københavns Rådhus. Her kan man i det virtuelle runderingssystem overvåge og styre en række rutiner, funktioner og alarmer. Eksempelvis kan man se, om alle døre er lukkede, eller om man har glemt at lukke et vindue. Er det tilfældet, sendes en mand ud for at lukke det.
”Systemet har lettet vores arbejde, og jeg håber, at brugerne også oplever forbedringerne. Jeg tror, at intelligente bygninger er fremtiden. Det bringer mange gode ting med sig”, siger rådhusbetjent Kim BT. Pedersen.
Læs også: CTS-pirater er klar til at kidnappe bygningsinstallationer
Store besparelser med intelligente bygningsinstallationer
Rådhusvagten har i løbet af opbygningen af systemet været i nær kontakt med Høyrup & Clemmensen, og det har været med til at sikre en løsning, der fungerer optimalt.
”Intelligente bygningsinstallationer er et af vores primære arbejdsområder, og samarbejdet med Københavns Kommunes forvaltning er et godt eksempel på, hvor meget tid og energi et professionelt og velimplementeret system kan spare for brugere og administratorer”, siger Søren Østergaard, der er installationschef i Høyrup & Clemmensen.
”Der er et stort potentiale i det her, og det er også derfor, vi nu skal til at arbejde på et pilotprojekt, hvor vi skal se på at koble sportshaller, biblioteker og museer på systemet”.
Søren Østergaard, installationschef i Høyrup & Clemmensen
Et system der kan udvides
”Der er i dag ikke flere skoler at koble på systemet, men med det nuværende setup kan flere systemer integreres og andre institutioner komme på. Eksempelvis har vi eksperimenteret med at lave energiovervågning på tre af skolerne”, fortæller installationschefen.
En af de smarte ting i systemet er nemlig, at det er integreret med kommunens lokalebooking. Hvis der eksempelvis er et arrangement på en skole om aftenen, så går alarmerne ikke i gang i det angivne tidsrum. De brugere, der skal have adgang til de enkelte lokaler, har et adgangskort, der giver adgang i det angivne tidsrum, og det system frakobler automatisk alarmerne. Men at bookingsystemet er koblet til systemet, giver også en række andre muligheder. Varmeanlæggene kan sættes op til at regulere temperaturen ned, når der ikke er mennesker, og varme op i passende tid, inden der igen kommer nogen.
Fjernstyring af vandforsyningen
”Vi kan i princippet koble alt på systemet, og en af de nye ting er, at vi har forsøgt os med forbrugsstyring på vand. Vi kunne se, at der på nogle skoler var et meget stort vandforbrug på tidspunkter, hvor der ikke var nogen mennesker. Det kunne enten skyldes brud på vandrør, eller at nogen havde glemt at lukke for hanerne. Det problem har vi klaret ved at sætte en ventil op, der kan lukke for hovedledningen fra centralt hold, hvis forbruget er unormalt højt”, fortæller Søren Østergaard, der også nævner, at øvrige sikkerhedssystemer, videoovervågning og eventuelt skolernes it-rum kommer med i systemet i fremtiden.
Læs også: Ledere skal indtænke intelligent energistyring
Integration af bygningsinstallationer og sikringssystemer
Integrationen af intelligente bygningsinstallationer og sikringssystemer har traditionelt ikke været udbredt, da der er tale om forskellige teknologier, der typisk har forskellige leverandører. Med projektet på de københavnske skoler håber Søren Østergaard, at mange andre vil få øjnene op for de mange muligheder, det kan give for besparelser og øget sikkerhed.
”Der er et stort potentiale i det her, og det er også derfor, vi nu skal til at arbejde på et pilotprojekt, hvor vi skal se på at koble sportshaller, biblioteker og museer på systemet. Vi regner i det hele taget med, at der kommet mere af det”, siger han.