06.09.2018  |  EL  |  Intelligente installationer

Indspark: Intelligente installationer flytter elforbruget

Frem mod 2020 indføres der gradvist varierende elpriser i hele landet, og for mange forbrugere vil det blive fordyrende ikke at ændre sine vaner. Intelligente tekniske installationer kan dog hjælpe med at spare på energiforbruget.

I 2018 blev det for 100.000 sjællændere mere end dobbelt så dyrt at koge kartofler, tænde for vaskemaskinen og se tv, hvis det foregår om aftenen mellem klokken 17 og 20, mens det blev billigere at bruge strøm i døgnets øvrige timer og i hele sommerhalvåret.

Læs også: Indspark: Vedvarende energi og energibesparelser går hånd i hånd

Varierende elpriser, også kaldet fleksafregning, er første skridt i en proces, der gradvis indføres frem mod 2020, der i sidste ende skal medføre, at almindelige forbrugere betaler for deres elforbrug per time i stedet for ud fra et forventet årsforbrug.

Målet med den nye afregningsform er, at elnettet i fremtiden kan drives så effektivt som muligt, og at vi bruger mere grøn strøm fra vindmøller og solceller, der leverer en mere variabel energiproduktion. Fleksafregning giver således mulighed for, at vi kan reducere spidsbelastningen på elnettet, forøge brugen af vedvarende energi og i samme omgang give forbrugerne en økonomisk besparelse.

Svært at flytte nogle vaner
Det sidste kræver dog en omstilling fra forbrugerne. Måske skal opvasken nu først startes efter kl. 20, det samme gælder opladningen af elbilen og måske gulvvarmen på badeværelset kan nedjusteres lidt i de dyre timer.

Det kan dog være mere problematisk at flytte  tidspunktet for madlavningen, og især børnefamilier ser sig ofte nødsaget til at vaske tøj og gøre rent i tidsrummet 17-20, da det er her, at de har tid til at udføre disse gøremål i en ellers travl hverdag.  For de travle familier er der god grund til at udnytte, at der kan opnås besparelser i døgnets øvrige timer, og det er her, at intelligente tekniske installationer vil være en fordelagtig investering for mange. 

Intelligente installationer kan hjælpe forbrugerne med at regulere deres elforbrug efter de aktiviteter, som sker i bygningen. Bevægelsessensorer hjælper med at holde lyset slukket, og styringsautomatikker vil sørge for, at ventilationen ikke er i gang i lokaler, som ikke bliver brugt.
Lysstyrken vil tilpasse sig automatisk, gardinerne vil blive trukket automatisk for eller fra, og temperaturen vil blive indstillet efter det ønskede. Lokalerne bliver således intelligente både før, under og efter spidsbelastningen.

Læs også: Indspark: Store energibesparende potentialer i de tekniske installationer

Desværre har forbrugerne dog her i 2018 mistet et vigtigt incitament til investering i intelligente tekniske installationer, da der fra 1. januar 2018 ikke kan opnås fradrag for installation af intelligent varme-, ventilations- og lysstyring, og samtidig viser undersøgelser, at det kun er 28 procent af danskerne, der ved, hvad begrebet smart home dækker over.  Der består derfor en udfordring i at få bygningsejere til at kaste sig ud i renoveringer af de tekniske installationer, som både leverer store energibesparelser, et sundt indeklima og medfører en enorm frihed. For ved at bruge strømmen bedre på alle tidspunkter af døgnet bliver den både grønnere og billigere, og de intelligente installationer vil hjælpe med holde energiforbruget, og dermed elregningen, nede.

Mere fra Claus

Claus Hansen

Kommunikationskonsulent

Claus Dahlbom Hansen, Kommuniktionskonsulent hos VELTEK Uddannet Cand.mag. i International Virksomhedskommunikation fra Syddansk Universitet Tidligere arbejdet i TV 2's digitale nyhedsredaktion. 

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere