Intelligente installationer skal sikres mod hackerangreb

Hackertruslen rykker mod de intelligente installationer, lyder det fra Høyrup & Clemmensen. Den nyeste viden skal være med til at sikre virksomheders IoT-enheder.

Mange virksomheder har IoT-enheder, der er sårbare overfor hackerangreb, vurderer Høyrup & Clemmensen. Arkivfoto. .

Det er ikke kun computere, der kan blive udsat for hackerangreb. I takt med, at boliger bliver mere intelligent styret, kan installationer, som regulerer energiforbrug, sikkerhed og indeklima i bygninger, også blive ramt.

Det var budskabet, da elinstallatøren Høyrup & Clemmensens holdt oplæg i forbindelse med Indeklimaets Temadag 2017 i slutningen af september. Virksomhedens Jacob Frederiksen, projektleder i sikringsafdelingen, og Søren Østergaard, installationschef, fortalte til temadagen om hackertruslen, og om hvordan mange virksomheder ikke har taget de rette forholdsregler, når det gælder IoT-sikkerhed:

”Mange virksomheder har ikke fokus på sikkerheden omkring de mange enheder, der kan være koblet på det samme net, og det kan være et problem i fremtiden. Vi vil begynde at opleve, at enhederne kan blive hacket, og derfor er det vigtigt, at virksomheders IT-afdelinger bliver opmærksomme på, om der kan være enheder koblet til nettet, de ikke har kontrol over, og som de bør få kontrol over, så som intelligente bygningsinstallationer” siger Jacob Frederiksen.

Store konsekvenser ved manglende sikkerhed
Høyrup & Clemmensen arbejder dagligt med at sikre virksomheders IoT-enheder. Virksomheden har blandt andet været hyret af Københavns Kommune, der har intelligente bygningsinstallationer, som forbinder 75 skoler.

Installationerne betyder, at kommunens rådhusvagt kan være pedel for alle skolerne, men samtidig kan systemet også gøre det nemmere for hackere at bryde ind, hvis ikke sikkerheden er i top. I sådan et tilfælde er det vigtigt at sørge for, at bygningsinstallationernes internet er lukket, og at sikkerheden samtidig øges med firewalls og vpn-forbindelser, fortæller elinstallatøren.

Læs også: Høyrup & Clemmensen sikrer bedre netværksforbindelse på DTU

Det kan være svært at forestille sig konsekvenserne, hvis hackere begynder at bryde ind i virksomheders usikre IoT-systemer, mener Jacob Frederiksen. De vil nemlig være store og alvorlige:

”Skadesomfanget sætter hackerne selv grænser for, og det er svært at sige, hvad hacking af de forskellige systemer vil føre til. Hvis ikke vi passer på, kan det fx ende med, at hackerne kan få adgang til et hospitals intelligente systemer, så de fx kan slukke for ilten hos patienterne”, siger projektlederen.

-CHM 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

31.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

05.03.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer nyt kompakt og alsidig signaltårn til industrielle og kommercielle applikationer

03.02.20252ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

31.01.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer nye kompakte PSG- og PSL-komponenter til industriel brug

27.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric EcoFit Center i Sundsvall

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup