10.10.2017  |  EL  |  Intelligente installationer

Intelligente installationer skal sikres mod hackerangreb

Hackertruslen rykker mod de intelligente installationer, lyder det fra Høyrup & Clemmensen. Den nyeste viden skal være med til at sikre virksomheders IoT-enheder.

Det er ikke kun computere, der kan blive udsat for hackerangreb. I takt med, at boliger bliver mere intelligent styret, kan installationer, som regulerer energiforbrug, sikkerhed og indeklima i bygninger, også blive ramt.

Det var budskabet, da elinstallatøren Høyrup & Clemmensens holdt oplæg i forbindelse med Indeklimaets Temadag 2017 i slutningen af september. Virksomhedens Jacob Frederiksen, projektleder i sikringsafdelingen, og Søren Østergaard, installationschef, fortalte til temadagen om hackertruslen, og om hvordan mange virksomheder ikke har taget de rette forholdsregler, når det gælder IoT-sikkerhed:

”Mange virksomheder har ikke fokus på sikkerheden omkring de mange enheder, der kan være koblet på det samme net, og det kan være et problem i fremtiden. Vi vil begynde at opleve, at enhederne kan blive hacket, og derfor er det vigtigt, at virksomheders IT-afdelinger bliver opmærksomme på, om der kan være enheder koblet til nettet, de ikke har kontrol over, og som de bør få kontrol over, så som intelligente bygningsinstallationer” siger Jacob Frederiksen.

Store konsekvenser ved manglende sikkerhed
Høyrup & Clemmensen arbejder dagligt med at sikre virksomheders IoT-enheder. Virksomheden har blandt andet været hyret af Københavns Kommune, der har intelligente bygningsinstallationer, som forbinder 75 skoler.

Installationerne betyder, at kommunens rådhusvagt kan være pedel for alle skolerne, men samtidig kan systemet også gøre det nemmere for hackere at bryde ind, hvis ikke sikkerheden er i top. I sådan et tilfælde er det vigtigt at sørge for, at bygningsinstallationernes internet er lukket, og at sikkerheden samtidig øges med firewalls og vpn-forbindelser, fortæller elinstallatøren.

Læs også: Høyrup & Clemmensen sikrer bedre netværksforbindelse på DTU

Det kan være svært at forestille sig konsekvenserne, hvis hackere begynder at bryde ind i virksomheders usikre IoT-systemer, mener Jacob Frederiksen. De vil nemlig være store og alvorlige:

”Skadesomfanget sætter hackerne selv grænser for, og det er svært at sige, hvad hacking af de forskellige systemer vil føre til. Hvis ikke vi passer på, kan det fx ende med, at hackerne kan få adgang til et hospitals intelligente systemer, så de fx kan slukke for ilten hos patienterne”, siger projektlederen.

-CHM 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere