16.06.2015  |  VVS  |  Indeklima

Isoleringsstandard har betydning for VVS’erne

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er stadigvæk mange som ikke er klar over det, men den nye isoleringsstandard DS 452, der trådte i kraft 1 december 2013, har konsekvenser for mange af HVAC branchens tekniske installationer.

Lidt firkantet, så betyder det, at kravene til isolering i de fleste tilfælde øges med isoleringstykkelser på ca. 30 %

DS 452 (3. udgave) er udsendt af Dansk Standard og den trådte i kraft 1 december 2013, med en overgangsperiode på 6 måneder. I disse 6 måneder kunne 2. udgave stadig anvendes. Efter 31. maj 2014 gælder dermed kun den nye 3. udgave af DS 452 ”Termisk isolering af tekniske installationer”.

Hvad er ændret?
”Tekniske installationer” indbefatter rør og alle øvrige varme og kolde installationsdele. Tidligere var varmebroer, f.eks. afstandsjern, bæringer, ikke en del af DS 452. Der hvor varmebroer gennemtrænger isoleringen skal det forøgede varmetab nu indregnes i hele installationens U-værdi. Det tab beregnes ved den angivne standard DS/EN ISO 12241 anneks A og B. Her er beskrevet et yderligere varmetab pga. varmebroer på 15% inde i bygningen og 25% udenfor.
Desuden bliver de tidligere 4 varmeklasser nu til 6, for at give en mere præcis u-værdi for den enkelte pågældende installation.

Specifikt på bæringer anslås det, at der er op til 15% større varmetab på den samlede installation, når en uisoleret bæring sidder direkte på røret, i forhold til hvis den sidder udenpå isoleringen. Det sker primært via gevindstangen som bæringen er tilsluttet. Heldigvis kan det løses ved hjælp af isolerede rørbæringer som BISOFIX® PIR eller BISOFIX® E. Her får du rørbøjle og isolering i ét produkt, og kan nemt opfylde de nye krav og retningslinier.

 For mere information om isolerede bæringer og Walraven’s øvrige produkter: www.walraven.com/dk/dk/

Tags: Walraven

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere