06.06.2018  |  EL  |  Branchen

Juridisk svar: Når en ansat stjæler fra byggepladsen

Få Arbejdsgivernes juridiske råd til, hvordan en virksomhed bør forholde sig, hvis en ansat begår tyveri ude hos en kunde.

En virksomhed havde sendt en ansat ud på en byggeplads, hvor han skulle arbejde for en kunde. Kunden opdagede en dag, at flere ting manglede på byggepladsen; blandt andet noget værktøj. Han valgte herefter at kontakte politiet, som hurtigt fandt frem til den ansatte, hvor de fandt flere af de manglende ting.

Mandag morgen mødte den ansatte hos arbejdsgiveren med effekterne og en undskyldning. Virksomhedsejeren valgte at give medarbejderen en skriftlig advarsel med påbud om, at det ikke måtte ske igen. Herefter blev den ansatte sendt ud på byggepladsen igen for at fortsætte arbejdet.

Kunden var imidlertid ikke enig i, at den ansatte kunne fortsætte arbejdet på byggepladsen. Han meddelte, at han ikke ønskede at se den ansatte igen. Virksomhedsejeren stod nu med en ansat, som der ikke var arbejde til. Han ønskede at vide, om han på baggrund af tyveriet nu kunne bortvise ham. Derfor kontaktede han juridisk afdeling i Arbejdsgiverne for at få hjælp.

SVAR
Ved en bortvisning afbrydes ansættelsesforholdet straks. Dermed må medarbejderen ikke længere udføre sit arbejde, ligesom virksomhedens lønningsforpligtelse ophører. For at kunne bortvise skal der foreligge en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet. Om der er tale om en væsentlig misligholdelse, beror på en konkret vurdering af de faktiske omstændigheder.

Da tyveri er en typisk bortvisningsgrund, var der i den konkrete sag mulighed for, at arbejdsgiveren kunne have bortvist medarbejderen. Arbejdsgiveren valgte i stedet at give den ansatte en skriftlig advarsel.

Med den skriftlige advarsel gjorde arbejdsgiveren den ansatte bekendt med det kritisable forhold og gav ham dermed muligheden for at rette op på det. Skulle det ske, at medarbejderen igen begik tyveri, havde arbejdsgiveren derefter mulighed for at bortvise den ansatte.

Med den skriftlige advarsel blev der trukket en streg i sandet. Men den fratog samtidig arbejdsgiveren muligheden for at bortvise medarbejderen på grund af tyveriet.

Juridisk afdeling anbefaler, hvis man står i en bortvisningssituation, at man straks kontakter Arbejdsgiverne, før man selv handler. Det sker ikke sjældent, at Arbejdsgiverne bliver kontaktet i sager, der omhandler tyveri på arbejdspladsen, og anbefalingen herfra vil klart være at slå til og bortvise medarbejderen med det samme i stedet for kun at give en advarsel.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere