22.11.2021  |  EL  |  Energi

Kæmpe batteriinstallation gør maskinfabrik stort set selvforsynende med solenergi

Haarup Maskinfabrik i Jylland kører på ren solenergi otte måneder om året og resten af tiden leverer virksomhedens solceller halvdelen af den strøm de bruger.

At virksomheden kan køre på ren solenergi otte måneder om året, kan kun lade sig gøre, fordi de har installeret 12 store og “intelligente” solcellebatterier fra den danske batteriproducent XOLTA. De har dermed fået en af dansk erhvervslivs største batteriinstallationer. 

”Hvis man vil være med til at skubbe til en hurtigere grøn omstilling, så bør man rydde op i sit eget hus først. Det har vi nu gjort, og det har vist sig at være en god forretning og relativt simpelt”, siger direktør og ejer, Hans Christensen, der anbefaler, at andre virksomheder kommer i gang.

At 50 procent af virksomhedens energibehovet dækkes i vintermånederne skyldes, at XOLTA-batterierne lagrer den egenproducerede strøm i dagens solskinstimer, så strømmen derfra kan bruges hele døgnet. For blandt andet servere, varme og ventilation kører døgnet rundt alle årets dage. 

Investeringen i den grønne omstilling har været 200 arbejdstimer og 14,5 millioner kroner – hvilket svarer til 20 procent af det årlige overskud over fem år.  

”Som virksomhedsleder bør man i øvrigt også tænke over, hvad det kan koste hen ad vejen ikke at blive grøn”, påpeger Hans Christensen. Investeringen giver Haarup Maskinfabrik et årligt afkast på 5-8 procent grundet lavere driftsomkostninger. 

Stor interesse

Batteriproducenten XOLTA oplever, at flere virksomheder er interesserede i at gøre som i Haarup Maskinfabrik, især for at styrke virksomhedernes egen bæredygtige profil samt tiltrække medarbejdere og kunder.

”Derudover er softwaren i batterierne – styringssystemet – blevet langt bedre, og tager højde for skiftende eltariffer, el-forbrug og vejrudsigten”, siger Lars Kruse, der er Director of Energy Storage i XOLTA.  

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere