KAB: Det er nødvendigt at investere i nye varmeanlæg

Der skal gøres noget ved de gamle, energisugende varmeanlæg, hvis Danmark skal bevæge sig i en grønnere retning, mener KAB’s nye klima- og ressourcechef.

Gamle varmeanlæg kan blive en hæmsko for grønne initiativer, og det er derfor et vigtigt område at investere i, mener Henrik Teglgaard Lund, klima- og ressourcechef hos KAB. Arkivfoto. .

Der skal investeres i at opdatere de mange gamle varmeanlæg, som er installeret i boliger landet over, mener boligselskabet KAB’s nye klima- og ressourcechef, Henrik Teglgaard Lund. De utidssvarende energisugere er nemlig en hæmsko for den grønne omstilling:

”Udfordringen kan i hverdagen virke usynlig. Så længe vi har varme i radiatorerne og vand i hanerne, så er vi som mennesker glade og tilfredse. Men der er rigtig gode grunde til at interessere os for ressourceforbruget”, siger Henrik Teglgaard Lund. Han fortsætter:

”Nogen steder er det simpelthen nødvendigt at handle for at sikre varmeforsyningen i fremtiden, andre steder giver det mening pga. langsigtede besparelser og bedre bo-komfort. Og helt overordnet er vi forpligtede til at bidrage til de nationale mål om at reducere energiforbruget”.

Læs også: Tekniq kritiserer støtte til varmepumper på abonnement

Henrik Teglgaard Lund har sammen med KAB’s tekniske afdeling gennemgået en række KAB-ejendomme, og der har særligt været én ting, der springer i øjnene:

”Der er en kæmpe variation i energiforbruget i sammenlignelige ejendomme. Her må vi gå ind og analysere: Er det klimaskærmen, som kan forbedres, er varmeanlægget utidssvarende, eller kan det styres bedre?”.

Skal følge med fjernvarmeselskabernes udvikling
Som en del af den grønne omstilling har fjernvarmeværkerne sat et mål om at sænke fremløbstemperaturen – altså den temperatur, som fjernvarmevandet har, når det modtages i boligafdelingerne.

Når der sker, vil en række varmeanlæg i KAB-fællesskabet få svært ved at levere ordentlig varme til boligerne, vurderer klima- og ressourcechefen. Det drejer sig om store bebyggelser fra 1960’erne og 1970’erne, og det der typisk vil ske, er, at temperaturen er normal i det første værelse, men herefter vil falde fra rum til rum.

”Disse anlæg er ikke bygget til en lav fremløbstemperatur fra fjernvarmeværkerne og vil komme i alvorlige problemer, når fjernvarmeværkerne iværksætter deres mål om lavere temperatur”, siger Henrik Teglgaard Lund. Han vurderer, at problemet berører cirka 10.000 boliger i KAB-fællesskabet.

Læs også: Tekniq: Lavere elafgift sætter gang i grøn omstilling

Men udskiftningen handler ikke kun om at forebygge kolde stuer. Der er mange fordele ved at investere i at udskifte de utidssvarende anlæg med nyere af slagsen:

”Omkostninger til varme vil falde – både som lavere energiforbrug og mindre udgifter til f.eks. reparation af gamle rør og tilkalkede beholdere. Bæredygtige løsninger kræver, at vi tænker langsigtet og helhedsorienteret for den enkelte boligafdeling. Det glæder jeg mig til at arbejde langt mere med”, siger Henrik Teglgaard Lund.

-CHM

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

09.07.2025Installator.dk

Langsigtet aftale sender CO2-reduktioner fra Vestforbrænding til Microsoft

02.07.2025Installator.dk

TEKNIQ: Odsherred-sag bør føre til eftertanke

25.06.2025Daikin Denmark A/S

Sponseret

Udskiftning af opvarmningskilde på én dag: Varmepumpe i stedet for gasfyr

25.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Energihub – fra varmetab til grønne mål

24.06.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Se eller gense vores projekt med DTU fra sidste års Roskilde Festival

19.06.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmen på kontoret er lige blevet lidt mere miljøvenlig

18.06.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND rykker indendørs med boligventilationsvarmepumpe

04.06.2025Installator.dk

Nu er det vedtaget: Prisloftet på overskudsvarme er væk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup