06.11.2017  |  EL  |  El-materiel

Indspark: Kabler i højere brandklasser er tilgængelige i Danmark

Det er ikke korrekt, når nogle virksomheder i kabelbranchen hævder, at der ikke findes kabler i de højere brandklasser på det danske marked.

EN 50575 (CPR) er en ny kabelstandard, der skal sikre landene i EU samt Norge fælles fodslag i forhold til regler landene imellem. Samtidig skal standarden sikre nemmere gennemskuelighed og sporbarhed på produkter, der anvendes i byggerier.

Da vi i større grad ser virksomheder og installatører arbejde på tværs af landegrænser, sikrer EN 50575 (CPR) muligheden for anvendelse af korrekte produkter i forhold til opgaverne.

Byggevareforordningen er en gammel kending, men det nye er, at elkabler til fast installation nu er omfattet af denne lov, hvilket det ikke var tidligere.

Byggeherre og rådgiver har nu mulighed for at brandklassificere materiale i forhold til byggerier. Eksempelvis vil krav til en lagerhal ligge på et lavere niveau end kravene til et sygehus eller andet byggeri med mange mennesker samlet på samme sted, for eksempel plejeboliger med gangbesværede beboere.

Kablerne er tilgængelige
Der går i branchen rygter om, at elkablerne slet ikke er tilgængelige i de høje brandklasser. Dette er ikke rigtigt.

Her i Scankab Cables har vi produceret B2ca-kabler siden november 2016 og har derfor haft det lagerført i lang tid. Ligeledes har vi Cca-kabler i programmet og på lager, så alt er tilgængeligt. Det er derfor mildest talt vildledende markedsføring, når nogle konkurrenter i branchen udtaler sig så forkert og usagligt.

”Desværre tales brandklasserne ned hos mange leverandører, hvilket er et udtryk for, at man i Danmark ikke har prioriteret brand og sikkerhed nok…”

Søren Porse, business development manager i Scankab Cables

Desværre tales brandklasserne ned hos mange leverandører, hvilket er et udtryk for, at man i Danmark ikke har prioriteret brand og sikkerhed nok, og kan læne sig op af en hurtig og ikke-gennemtænkt beslutning fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Man har her besluttet en Eca-løsning som krav i Danmark. Men der er faktisk en fem-procents-regel i Bygningsreglementet, som betyder, at man i nogle installationer skal opgradere fra Eca til Dca eller bedre. Den er meget vigtig at huske på.

Kabler som for 15-20 år siden
Udmeldingen fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen betyder reelt, at vi kan levere PVC-kabler som for 15-20 år siden, da disse kabler har samme brandklasse, Eca, som de halogenfrie kabler, der i dag forhandles af danske leverandører til den danske elbranche.

Det er vigtigt for os som kabelproducent at være med i forhold til de nye klasser, bakke op om EN 50575 (CPR) og ikke tale det ned. Vi har i dag eksport til hele Europa, og kan derfor ikke ”nøjes” med Eca-klassen, da vores nabolande alle ligger højere i brandklasser.

Læs også: Opnå store fordele ved at skifte til LED på p-pladsen

Det er bemærkelsesværdigt, at vi i Danmark nu er placeret lavest blandt Europas lande i forhold til brandsikkerhed af kabler – det giver stof til eftertanke. Vi vil derfor fra Scankab Cables side gerne medvirke til en reel og saglig debat med fokus på det korrekte og sande billede.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere