02.01.2013

Indspark: Knap 20.000 energi-jobs i vente – hvor mange går til el-branchen?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Installatørerne kan indtage scenen som danskernes foretrukne energirådgiver. I har det bedst tænkelige udgangspunkt, for det er jer, der har forstand på flytte elektricitet sikkert, pålideligt og effektivt fra A til B, mener ugens blogger.

10,7 petajoule er nøgletallet i den nye energispareaftale mellem energiselskaberne og klima- og energiministeriet. Det er den mængde energi, energiselskaberne har forpligtet sig til at spare de kommende tre år. Det svarer til al den elektricitet, der bruges i 140.000 husstande i løbet af et år.

Beregninger fra Dansk Energi, der er en af parterne bag aftalen, viser, at det vil skabe energibesparelser til en værdi op til 18 milliarder kroner og medføre investeringer for op mod 10 milliarder kroner.

Samtidig viser en spritny statistik fra Dansk Byggeri, at energirenovering af bygningsmassen i 2012 genererede 1.870 nye jobs per milliard kroner investeret. Med lidt hovedregning (plus forbehold for fremtidens uvished) og ved at holde de to beregninger sammen, så betyder det, at energispareaftalen potentielt vil skabe godt 18.700 nye jobs.

Ikke dårligt – men hvordan pokker sikrer vi, at det ikke bliver tømrere, murere og rådgivende ingeniører, der løber med hele kagen, men at installatørerne får en stor andel af det potentiale, der venter på at blive udnyttet?

El-fagmanden kan gøre en forskel?
Energiselskaberne har meldt ud, at rådgivning og tilskud bliver de vigtigste værktøjer for at nå de forhøjede mål. Her handler det for el-fagfolk om ikke at trække på skuldrene og tænke: ”Nårh, det har ikke noget med mig at gøre – det er hulmursisolering og nye lavenergivinduer, der er brug for her!” Det er netop her, I kan gøre en forskel.

Investering i korrekt styring samt regulering af installationer er jo langt hurtigere tjent hjem end for eksempel isolering og udskiftning af vinduer.

Kip med kasketten og vær jeres faglige stolthed bevidst. I repræsenterer en faggruppe, der nyder helt enorm anerkendelse og troværdighed. Almindelige danskere er selv så lost, at vi pænt må vente til elektrikeren dukker op og får styr på strømmen – vi er helt i jeres hænder. Så udnyt det dog!

Danskerne ved ufattelig lidt om energibesparelse. Op mod 80 procent sætter slet ikke lighedstegn mellem eltavlen og det at slukke for det unødige strømforbrug eller at gøre sit hus eller bygning så intelligent, at det tænker af sig selv og sikrer, at der er strøm og varme dér, hvor der er behov. Det er konklusionen i endnu en undersøgelse fra DI Handel og Epinion i december 2012.

Installatøren er i spil til hovedrollen
Hver for sig kommer de tre undersøgelser frem til yderst interessante konklusioner. Sammenholder vi de tre og tager installatørbrillerne på, så tegner der sig et tydeligt billede af en fremtid med muligheder – men det kræver et aktivt valg fra branchens side: At indtage rollen som energirådgiver. I har fagligheden, ekspertisen, tilliden og ikke mindst platformen til at være den faggruppe, der indtager energiscenen og napper broderparten af den jobvækst, der ligger i kortene.

Mere fra Schneider Electric A/S

Schneider Electric A/S

www.se.com/dk/da/

Om Schneider Electric Schneider Electric blev i januar 2021 kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed. Det skete blandt 8.080 nominerede på det internationalt anerkendte Global 100-indeks. Schneider Electrics formål er at gøre alle i stand til at få mest muligt ud af vores energi og ressourcer, så vi alle kan forbinde udvikling og b…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere