KNX-huset giver dig fuld kontrol over æstetik og styring af varme, lys og elektricitet

I Skibby, nord for Roskilde, ligger et nybygget hus. I samme øjeblik, man træder indenfor, er man helt klar over, at der ikke er overladt det mindste til tilfældighederne.

24.09.2019

Sponseret

ABB A/S

Æstetikken er styret i godt gennemtænkte kontraster af sort og hvidt. Huset ligger helt rigtigt placeret på grunden, så lysindfaldet også afslører det solide samarbejde mellem husejeren og den dygtige arkitekt. Og endelig er det hele bundet sammen med markedets mest omfattende løsning for styring af tekniske og elektroniske faciliteter i bolig og byggeri: KNX.

Det er Bernt Nielsen - arkitekttegnede huse, der har stået for opførelsen af huset i Skibby. Virksomheden bygger mellem 40 og 50 huse om året, og størrelsen betyder, at der er tid og rum til at lytte til kundens ønsker, få dem beregnet og realiseret:

- Mange af ideerne kommer fra vores kunder, som ofte er meget aktive. Og alle de ideer skal sammenholdes med økonomien og så til sidst føres ud i verden. Og det synes vi faktisk, at vi er ret gode til, siger Ulrik Bernt Nielsen, medejer af Bernt Nielsen Huse.

Ejeren af huset i Skibby har været en god sparringspartner for Ulrik Bernt Nielsen i forbindelse med projektet:

- Mange af de ting, som vi ser her, er helt klart ideer, som kunden er kommet med, og hele det tekniske med KNX har været rigtig spændende for os. Vi har prøvet at lave nogle få lignende løsninger i forbindelse med andre projekter, men det her er nyt for os, og derfor har det været en god udfordring. Sammen med vores faste installatør, Anders Sejer, har vi virkelig fået et meget tilfredsstillende resultat ud af det.

Styr på det hele
I huset i Skibby kan varme, lys og elektricitet styres gennem den fælles KNX-standard. Det sker enten på de betjeningstryk, som sidder på væggene, eller via en app. Der kan laves en fast programmeret døgnrytme, og alle funktioner kan fjernstyres. Samtidig kan installationen nemt udvides, så den også kan anvendes til at styre vinduer, ventilation, energimåling, hvidevarer, sikkerhedssystemer og markiser. Ja, det er sådan set kun fantasien, der sætter grænsen. Eftersom KNX også er en global standard, så kan der vælges frit mellem 7.000 produktgrupper fra mere end 370 virksomheder i hele verden. Det betyder også en nærmest grænseløs frihed, når det drejer sig om det design, som man gerne vil have i sin bolig. Det var også vigtigt for husejeren i Skibby, hvad man sagtens kan se, når man går rundt i huset.

Den designfrihed, der følger med bygnings- og boligautomation, passer arkitekt Ulrik Bernt Nielsen rigtig godt:

- Vi oplever nemlig, at kunderne efterspørger mere styring. Vi bliver faktisk spurgt efter styringsløsninger hver eneste uge. Men med KNX er der samtidig et væsentligt designelement. Vi har været vant til, at vores kontakter og stik har set ens ud siden 60’erne, da typehusene kom frem. Og nu må vi sige, at det designmæssige er med til at skabe en helt anden og mere gennemgående helhed. Kontakter og styringsenheder kan langt nemmere tilpasses de tanker, der i øvrigt ligger i husets opbygning og design. Både farvemæssigt og stilmæssigt kan man virkelig få tingene til at passe sammen.

Nem installation
Det er Bernt Nielsens faste samarbejdspartner, elektriker og installatør Anders Sejer Nielsen, der har stået for det praktiske i forbindelse med KNX-installationen i huset. Han er meget begejstret for den frihed og de valgmuligheder, som man har, når man bevæger sig væk fra den traditionelle 230-volts installation:

- Derfor synes jeg også, at opgaven har været ekstra sjov, samtidig med at jeg var overrasket over, hvor nemt det hele var at installere. Installationsmaterialet var af en rigtig god kvalitet. Og en af de ting, som jeg blandt andet vil fremhæve, er, at der kun er en enkelt indmuringsdåse i hele installationen. Det gør det meget nemmere at arbejde med end med en traditionel installation, hvor der skal bruges mange forskellige komponenter og dåser. I den traditionelle installation arbejder man også med et utal af ledninger, hvilket giver langt større risiko for, at der opstår fejl, siger Anders Sejer Nielsen.

Anders vurderer, at tidsforbruget ved at opsætte en KNX-installation er det samme som en traditionel installation, når man først er inde i rutinen:

- Når huset er planlagt godt, så er det nemt at trække de få kabler, der er tale om, ligesom det også er helt enkelt at få sat kommunikationen mellem de intelligente komponenter op. Man kører simpelthen et buskabel rundt mellem enhederne. Det er virkelig genialt, for det minimerer i helt utrolig grad risikoen for løse forbindelser og kortslutninger. Ledningerne fra lampeudtag og stik samles derefter i et enkelt skab, hvorfra det så styres, hvad der skal tændes og slukkes.

Planlagt udvidelse og energibesparelse
Selvom huset i Skibby fremstår knivskarpt, så har ejeren allerede planlagt nogle få udvidelser af boligens tekniske formåen. Der er sorte Schuko-kontakter overalt, men et par af dem skal udskiftes, så der også kommer USB-udtag til opladning af kraftige tablets og mobiltelefoner mv. De skal placeres på centrale steder, så morgendagens tekniske dimser ikke kommer til at mangle strøm. Men trods mere teknologi og flere elektriske apparater så er nettoresultatet af KNX ofte en væsentlig energibesparelse, da der kun tændes for lys, varme og elektriske apparater, når der er brug for dem.

»Vi er jo vant til elektronik, og at udviklingen går stærkt. Men med KNX er vi trådt ind i en helt anden tidsalder.« Ulrik Bernt Nielsen, arkitekt og medejer af Bernt Nielsen Huse

Mere fra...

09.04.2024ABB A/S

Sponseret

Undgå lynskader med transientbeskyttelse

22.03.2024ABB A/S

Sponseret

Mød ABB på EL & TEKNIK '24

09.02.2023ABB A/S

Sponseret

ABB sikrer virksomheder forsyningssikkerhed med virtuelle minikraftværker

20.05.2022ABB A/S

Sponseret

Københavnske skraldebiler bliver elektriske

05.04.2022ABB A/S

Sponseret

ABB og HydrogenPro samarbejder om at optimere produktion af grøn hydrogen

24.01.2022ABB A/S

Sponseret

Så let afregner du elbilers forbrug