19.04.2022  |  EL  |  Byggeri

Kollektiv indsats for at skabe en bæredygtig fremtid for byggeriet

Indhold fra partner Hvad er dette?

Klimaforandringer er et af de mest presserende problemer i vores tid, derfor tager RIB Software nu aktivt stilling til at skabe en afgørende forandring i bygge- og anlægsbranchen.

I 2019 steg CO2-udledningen fra bygge- og anlægsbranchen til 38% af den samlede globale energirelaterede CO2-udledning, mens forarbejdningen af materialer, som f.eks. beton, angiveligt bidrog til op til 6% af den globale CO2-udledning. Den store mængde af materialespild, kombineret med branchens fragmenterede værdikæde er i dag en af de væsentligste årsager til den overordnede ineffektivitet i byggebranchen.

Som en branche, der beskæftiger 7% af verdens befolkning i den arbejdsdygtige alder, og hvor 68% af verdens befolkning forventes at bo i byområder i 2050, skal interessenterne i bygge- og anlægsbranchen tage ansvar for at reducere udledningen og skabe en bæredygtig og ”net-zero future” for alle - både nu og i fremtiden.

Sammen for bæredygtigt byggeri

Klimaudfordringen kræver øjeblikkelig opmærksomhed og langsigtet handling. RIB Software har som følge forpligtet sig til at hjælpe bygherrerne med at bygge mere bæredygtigt gennem et nyt partnerskab med Building Transparency. Denne nonprofitorganisation har udviklet et teknologisk værktøj, der er rettet mod at nedbringe udledningen, og dermed gøre branchen mere effektiv og bæredygtig.

Embodied Carbon in Construction Calculator (EC3) lavet af Building Transparency vedligeholder en database med digitale tredjepartsverificerede miljøvaredeklarationer (EPD'er), som virksomheder kan bruge til at foretage benchmarking og bæredygtighedsvurderinger.

Dette er især nyttigt for indkøb af byggematerialer, udviklere, entreprenører og politiske beslutningstagere. I og med, at man nu kan måle mængden af CO2 anvendt til at lave produktionsmaterialer, har byggeriets parter mulighed for at evaluere et byggeprojekts samlede CO2-udledning og bruge disse oplysninger til at indkøbe alternative materialer med lavt CO2-indhold eller, i tilfælde af, at det er lovgivere, fastsætte grænser for mængden af anvendt CO2. Sådanne foranstaltninger er vigtige for at sikre, at byggebranchen overholder og tilslutter sig miljømæssige, sociale og forvaltningsmæssige bæredygtige metoder (ESG). Building Transparency's EC3-værktøj kan bruges gratis af alle – takket være sponsorater fra forskellige organisationer, såsom RIB Software.

Byggeriets svar på bæredygtighedsdilemmaet

Det er afgørende for den fremtidige velstand i verden, at vi arbejder på en bæredygtig måde. Den kontinuerlige tilsidesættelse af den negative og potentielt katastrofale virkninger af drivhusgasserne og andre miljøskadelige praksisser, skal der gøres noget ved. Som det fremgår af rapporten fra the ”Intergovernmental Panel on Climate Change” (IPCC), er vi nået til et kritisk punkt for menneskeheden – dét de betegner som en ”kode rød”. Vores kollektive indsats bør være rettet mod at finde en handlingsplan, der forhindrer en klimakatastrofe.

Hvorfor bør virksomheder i byggebranchen prioritere bæredygtighed? 

Der er flere grunde til at priotitere bæredygtighedHvis vi ønsker at nå de mål, der er fastsat i Paris-klimaaftalen, er det vigtigt, at byggesektoren er engageret i at beskytte miljøet og ikke mindst være førende i udviklingen hen imod en dekarbonisering.

Men hvad betyder det egentlig for den enkelte virksomhed? Virksomheder der fokuserer på bæredygtighed kan f.eks.:

  • Fremtidssikre deres virksomhed ved at skabe en konkurrencemæssig fordel på markedet og forblive et skridt foran alle andre 

  • Overholde potentielle statslige regler eller restriktioner for CO2-emissioner og begrænse konsekvenserne af eventuelle CO2-afgifter

  • Forbedre arbejdsgiverens omdømme og derved tiltrække og fastholde talenter

  • Spare omkostninger på grund af mindre spild og mere energieffektiv bygningsdrift samt udnytte naturressourcerne og vedvarende energi bedst muligt

Vi har alle et ansvar for at skabe en mere bæredygtig verden

Stacy Smedley, Executive Director fra Building Transparency udtaler: “There is a need to actionably and urgently reduce the carbon footprint of the AEC industry. Knowledge is power and integrating technology such as EC3 into the workings of the sector provides critical decision makers with the tools and data needed to effectively evaluate and understand the true carbon footprint associated with their projects. Armed with such data, they will be able to chart tangible targets and collectively help minimize the industry’s impact on the environment. We all have a role to play in building a more sustainable world.”

RIB Softwares formål er at gøre byggebranchen mere effektiv og bæredygtig, og partnerskabet med Building Transparency er med til at vise, at vi ikke står alene om visionen. Det kræver teamwork og et økosystem af teknologiløsninger, for at sikre, at byggeriets parter har data tilgængeligt om kulstofindhold integreret i de softwareløsninger, de bruger hver dag.

Rene Wolf, CEO af RIB Software, siger I forlængelse af dette, “As RIB, having been at the forefront of innovation in the construction industry for over 60 years, our partnership with Building Transparency aligns closely with the purpose of enabling our customers to build in an environmentally and socially responsible manner. We cannot shy away from the fact that the long-term growth of the AEC industry is closely tied to sustainable practices. Transforming the way the sector plans, builds and operates buildings is our primary purpose.”Tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Mere fra RIB Software | North Central & Eastern Europe

RIB Software | North Central & Eastern Europe

www.rib-software.dk

RIB dækker alle faser i byggerietRIB's løsninger understøtter processer i byggeriet, der traditionelt set er forbundet med høje omkoster, manuelle arbejdsgange, stort ressourcetræk og risiko for fejl. Til både store og små byggeprojekter. Hos RIB er vi drevet af digitale teknologier og tendenser, og vi har gjort det til vores primære mål at drive branchen fremad og gøre ingeniør- og byggebranc…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere