21.09.2016  |  VENTILATION  |  Indeklima

Indspark: Kom ind i kampen om kommunerne

Vi skriver 2016, og danske skolebørn sidder fortsat i iltfattige klasselokaler og kæmper med indlæringsproblemer. Kommunernes indeklimaviden står til dumpekarakter og trænger til et fagligt indspark. Det er en oplagt opgave for de lokale installatører.

Vi kan ikke være det bekendt. Gang på gang viser undersøgelser, at indeklimaet i landets folkeskoler er så ringe, at det påvirker elevernes trivsel og indlæring. Erhvervslivet har Arbejdstilsynet til at overvåge den slags, og der findes meget klare regler på området, som skal følges. Ellers vanker der. Så heldige er skoleeleverne ikke. De er overladt til kommunalpolitikerne og de lokale skolebestyrelser, som desværre har en meget begrænset viden om, hvad et sundt indeklima er. Derfor er der fortsat kamp om ilten i de danske klasselokaler.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Legepladser eller ventilation
Min tese er, at der ude lokalt – på alle niveauer – er en reel interesse for at skabe så optimale forhold for skoleeleverne som muligt. Men der mangler i den grad fælles fodslag. Ofte er lokalpolitikerne ubekendte med, hvor groft nedprioriteret indeklimaet er på de lokale folkeskoler. Beslutningerne er lagt ud til skolebestyrelserne, og her kan prioriteringerne nemt tippe til fordel for en ny legeplads frem for at bruge strøm og kroner på at holde ventilationsanlægget kørende. Ikke fordi man er ligeglade med indeklimaet, men fordi man ikke forstår betydningen af ventilationsinstallationen, og fejlagtigt har en forestilling om, at det er smadderdyrt at holde i drift.

De åbne vinduers politik
Vi oplever det gang på gang, når vi er ude og se på energiprojekter på skolerne. Ventilationsanlægget er slukket, og i stedet kører man de åbne vinduers politik, mens varmeregningen banker derudaf. En stor del er gode ventilationsanlæg, som bare skal have et eftersyn og en indregulering til nutidens krav - så ville man være i gang med at forbedre både indeklimaet og energiforbruget.

Læs også: Dyrk det tværfaglige samarbejde på byggepladsen

Det skal der da gøres noget ved, og ingen er bedre til at varetage opgaven end de lokale installatører – med det lokale kendskab og netværk, og måske endda med børn på den lokale skole. Kom ind i kampen og øs af din viden og erfaringer, så de lokale beslutningstagere kan prioritere på et sagligt grundlag.

Indeklimaets Dag klæder dig på
Hvis du er usikker på, hvordan opgaven skal gribes an, kan du tilmelde dig Indeklimaets Temadag den 27. september. Konferencen, som arrangeres af Teknologisk Institut, Foreningen af Ventilationsentreprenører og Dansk Ventilation, sætter fokus på indeklima i tre spor, hvoraf det ene har fuldt fokus på kommunerne. Her kan du blive klædt på til at tage dialogen med de lokale beslutningstagere og høre om andres erfaringer hermed.

Læs også: Udnyt klimaanlæggets intelligens

Ventilation er ikke en luksus, heller ikke for skolebørn. Lad os sammen løfte opgaven. Det et en god investering, som både nutiden og eftertiden vil anprise. 

Mere fra Christen

Christen Galsgaard

Direktør i Dansk Ventilation

  • Dansk Ventilation
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere