Kom Radon til livs!

- 90 % reduktion af radonniveauet med DUKA ONE. Og frisk luft døgnet rundt som en rigtig god sidegevinst.

Morten bor i Silkeborg med sin familie i et parcelhus med kælder. I kælderen har de deres kontor, husets teenagere har tv/spillestue og den huser også familiens gæsteværelse i et opholdsrum. Morten havde i løbet af foråret 2017 fået målt radonniveauet i kælderen efter flere års overvejelse – bare for en sikkerheds skyld. For selvom de ikke sover i kælderen, benyttes den meget i løbet af dagen. Morten købte sig til en radon måling. Der blev målt i to måneder, og testen viste et gennemsnitlligt radonniveau på 800 bq/m3, hvilket er langt højere end niveauet på 100 bq/m3, som de danske myndigheder anbefaler.

Morten gik og overvejede forskellige alternativer for at nedbringe radonniveauet bl.a. med udluftning permanent, når familien var hjemme henover sommeren. Dette blev dog hurtigt en kold og dyr fornøjelse, da efteråret kom. Derfor måtte Morten finde en anden løsning. I samarbejde med sin svoger finde de frem til, at DUKA ONE Pro 50 ville være den mest optimale løsning. Svogeren kendte allerede til DUKAs produkter, og løsningen med DUKA ONE ville give frisk luft i kælderen hele tiden og give en besparelse på varmeregnskabet. Ydermere mener de, at DUKA ONE løsningen er at foretrække, da prisen er overkommelig, og denne løsning ikke kræver gennemgribende forandringer i hele boligen.

I samarbejde med DUKA får Morten kontakt med Midtjysk EL, der kan stå for at få monteret de to DUKA ONE ventilationsløsninger i Mortens kælder. I et andet henseende har Midtjysk EL et projekt kørende med en indeklimarådgiver ved OBH-gruppen af rådgivende ingeniører, som viser stor interesse for radon projektet i SIlkeborg. Derfor indgår DUKA, Midtjysk EL og OBH-gruppen et samarbejde om at følge målingerne i Mortens hus efter de to DUKA ONE løsninger bliver installeret.

Målingerne foretages med tre digitale radonmålere placeret i kælderen. Målingerne blev startet d. 25. november 2017, hvor de to DUKA ONE ventilationsløsninger ligeledes blev monteret. Målingerne af radonniveauet i kælderen vil fortsætte vinteren over. Og indtil videre er de foreløbige målinger ikke til at tage fejl af – radonniveauet er faldet drastisk i Mortens kælder.

Allerede dagen efter installationen var niveuaet faldet med 81%, hvor DUKA ONE havde kørt i niveau ét (ud af tre hastigheder).
I seks dage kørte Morten med hastighed 1, hvor niveauet faldt med gennemsnitligt 76 %.

Herefter kørte DUKA ONE løsningen 7 dage i niveau 2, hvor radoniveauet faldt med gennemsnitligt 88 %.

Og efterfølgende i 6 dage, hvor løsningen kørte i niveau 3, hvor radoniveaet faldt med gennemsnitligt 91 %.

Når de endelige målinger er foretaget og gennemgået af OBH-gruppen, vil de blive tilgængelige på DUKAs hjemmeside.

Foruden reduktion af radonniveauet har Morten også oplevet, at luftkvaliteten i kælderen er meget bedre. Luften i deres opholdsrum er hele tiden frisk, selvom de opholder sig der i flere timer bag lukket dør.

Mere fra...

11.05.2023DUKA VENTILATION

Sponseret

Den perfekte løsning til fugtig kælder. Nu med Wi-Fi!

01.05.2023DUKA VENTILATION

Sponseret

Hvilken ventilator skal jeg vælge til mit badeværelse?

25.04.2023DUKA VENTILATION

Sponseret

NYHED: DUKA SmartFan Wi-Fi - Smart Wi-Fi styret indeklima på badeværelset

08.11.2022DUKA VENTILATION

Sponseret

Har vi nok fokus på ventilation når vi energirenoverer?

13.10.2022DUKA VENTILATION

Sponseret

Lys og brændeovns hyggen kan være farlig

30.09.2022DUKA VENTILATION

Sponseret

Hvad skal der til for at få godt indeklima?