Konnektorer til høje spændinger er en udfordring

Elektronisk udstyr vil blive stadigt mindre og lettere i fremtiden. I samme takt udfordres udviklerne på at skrumpe komponenter uden at reducere det elektriske output. Selv om komponenterne bliver mindre, er kravet til det elektriske output uændret eller måske endda øget. Det kræver et gennemtænkt design, for at udstyr og komponenter kan overholde de nødvendige elektriske standarder.

Elektronisk udstyr vil blive stadigt mindre og lettere i fremtiden. I samme takt udfordres udviklerne på at skrumpe komponenter uden at reducere det elektriske output. ODU MEDI-SNAP konnektorerne tilbydes i orange for at indikere, at der er høje spændinger til stede. Foto: ODU Denmark..

Netop kombinationen af begrænset installationsplads og overførsel af høj effekt bliver stadigt vigtigere for kunderne hos ODU, som skal have løsningerne klar uanset industri. Sebastian Dormeier, produktchef for ODU’s cirkulære konnektorer, forklarer det nærmere med et af de nye produkter til høje spændinger.

”Til vores ODU MEDI-SNAP plastkonnektorer har vi udviklet en ny kontakt-indsats, som sikrer en pålidelig overførsel af op til 1kV AC og 16A. Alt sammen i et stik med en diameter på Ø20 mm eller mindre. Vi har endvidere designet kontakt-layoutet, så hot-plugging undgås. Det opnår vi ved ”forsinkede” signalkontakter, som detekterer, når mating/konnekteringen er fuldført, og sikrer, at et kompatibelt elektroniksystem gør det samme. Overførsel af power og spænding afbrydes straks, hvis en bruger forsøger at til- eller frakoble konnektoren, mens der er spænding på. Det særlige sikkerhedsaspekt er meget vigtigt for vores kunder og slutbrugere, især ved højere spænding og strømme. Funktionen sikrer en lang funktionel levetid og driftsikkerhed for vores produkter. Vi tilbyder konnektortypen i orange for at indikere tilstedeværelsen af høje spændinger”.

En håndsrækning til medico-kunder
ODU’s højspændingskonnektorer overholder DIN EN IEC 60664-1. Standarden handler om isolationskoordinationen for elektrisk udstyr. Med andre ord komponenternes funktionelle isolation. Konnektorerne overholder også IEC 60601-1, så de kan anvendes i forskelligt medicinsk udstyr. Konnektordesignet hjælper de medicotekniske kunder til at overholde de høje krav, der stilles på området.

Læs også: Cybersikkerhed inden for elektrisk mobilitet

For at opnå den højeste beskyttelsesgrad for medico-teknik er kontakt- og krybeafstande øget mellem de spændingsførende kontakter i konnektoren og til de ledende dele af huset. Det opnår ODU ved at indsætte isolationskupler rundt om kontakterne. Jo større kontakt- og krybeafstande, jo højere beskyttelsesniveau.

”I vores tilfælde opnår vi det højeste niveau, 2 MOPP, der betyder “To metoder til patientbeskyttelse”, for medicinsk udstyr, der forsynes af 230V vekselstrøm. Eftersom vores komponenter overholder de 2 MOPP, og vi også har valgt kabler, der matcher formålet, behøver producenten af det medicinske udstyr ikke bekymre sig om yderligere integration i strømforsyningsenheden. Det sparer dem tid, arbejde og penge. ODU MEDI-SNAP konnektorer anvendes for eksempel til ablations-katetre, hvor IEC 60601-1 skal overholdes, og hvor højere strømme kan forekomme i nogle sekunder”, siger Sebastian Dormeier.

Forbindelser til test af bilbatterier
Konnektorproducenten har også udviklet konnektorer til anvendelse i testudstyr i bilindustrien, hvor der typisk anvendes høje spændinger. I tilfældet her overholdes også forureningsklasse III for at matche de hårde krav i fabriksmiljøer. For eksempel anvendes ODU’s konnektorer i testudstyr til bilbatterier. Ligeledes er der udviklet ”reversed gender” varianter - altså hvor han er placeret i udstyret og hun på kablet - til LED-videovægge, som sikrer strømforsyningen til de enkelte skærme i storskærmen ved store arrangementer.

Hybrider og kundespecifikke udgaver
Inden for de cirkulære konnektorer leverer konnektorspecialisten også kundetilpassede udgaver til højstrømme og -spænding i ODU MINI-SNAP® serien. Ligeledes tilbydes ODU-MAC® moduler i de modulære / rektangulære MAC konnektorserier til op til 9,5 kV i forureningsklasse II og standardløsninger med 6,3 kV eller 4 kV nominel spænding. De kan kombineres med andre moduler i en hybrid konnektorløsning. Konnektorerne er uden bryde-kapacitet (COC) og de delvise udladninger er testet. Ud over standardprodukterne tilbyder ODU mange kundespecifikke konnektorer, som også kan leveres med højspændingskabler, monteret i et komplet konfektioneret kabel. Fra én leverandør får kunderne således en komplet forbindelsesløsning - med små dimensioner, maksimal effektoverførsel og højeste sikkerhed.

- PiB

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.02.2025Installator.dk

Elselskab frifundet - samarbejdspartnere dømt

05.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Køb din favorit NOIKLX®90 og få en gave!

05.02.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian opgiver plan om søkabelfabrik i USA

04.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

[MICHAEL HAR SVARET] Hvad kræver det at være fiberblæser på professionelt niveau?

31.01.2025SG Armaturen A/S

Sponseret

Herning

31.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian leverer kabelløsning til Femern landanlæg

31.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

20W-320W IP67 tæt AC/DC LED driver med konstant strøm

31.01.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slå til nu og få NOIKLX90 på Qaddy til kampagnepris!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus