30.05.2018  |  EL  |  Energi

Kritik af regeringens energiudspil: Det er en skrivebordsøvelse

Interesseorganisationen Synergi kritiserer regeringens energiindsats, som beskyldes for at være en skrivebordsøvelse. Kritikken bakkes op af både Det Økologiske Råd og Socialdemokratiet.

Fire af de største danske industrivirksomheders interesseorganisation Synergi skyder med skarpt mod regeringen, som organisationen mener, forsøger at nå EU’s energisparemål ved at bruge en alternativ regnemetode.

Kritikken kommer i kølvandet på et skriftligt svar fra regeringen om energieffektiviseringen, hvor regeringen efter sigende tryller nye besparelser frem ved at bruge en anden regnemetode. Ved at medtage effekten af eksisterende energiafgifter i langt større udstrækning end før, vil man leve op til EU’s energisparekrav frem mod 2030. Det skriver finans.dk.

”Det er skuffende, hvis regeringen i strid med hensigten vælger at opfylde EU-forpligtelsen ved hjælp af en skrivebordsøvelse. Vi skal bruge EU-kravene til at sikre reelle forbedringer i vores energieffektivitet i stedet for at blot bruge embedsmænd til at lægge tallene sammen på en ny måde”, siger Kenth Kærhøg til finans.dk. Han er kommunikationsdirektør i Danfoss, der sammen med Grundfos, Rockwool og Velux udgør Synergi. 


Læs også: Ny organisation vil ændre dansk energipolitik

Det Økologiske Råd er enig med Synergi, og stiller sig kritisk over for idéen.

Lilleholt: Afgifter skal tælle med
I de nuværende forhandling om energiudspillet lægger regeringen op til at droppe energispareordningen, som bliver kritiseret for ikke at hente de forventede besparelser til fordel for en udbudspulje på 400 millioner kroner målrettet erhvervslivet.  

Men de energibesparelser, der kan opnås gennem puljen, er ikke nok til at Danmark kan nå EU’s energisparemål. Og derfor vil regeringen bruge energiafgifterne til at opnå de nødvendige besparelser.

”Danmark er blandt de lande, der har de højeste afgifter, og derfor er det kun rimeligt at bruge dem som element til at nå EU’s mål for energibesparelser. Der er ingen tvivl om, at høje afgifter er med til at sætte en dæmper på folks energiforbrug, og derfor skal de tælle med”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til finans.dk.

Læs også: Tekniq roser Socialdemokratiets nye energiudspil

Ministeren påpeger samtidig, at begge Danmarks nabolande, Tyskland og Sverige, benytter sig af samme model. Alligevel er der ikke opbakning at hente fra Socialdemokratiet, der beskylder regeringen for at aflyse energispareordningen  i ren og skær dovenskab.

”Regeringen prøver at slippe af sted med at gøre så lidt som muligt, og det vil helt definitivt betyde, at vi mister Danmarks styrkeposition på energispareområdet”, siger Jens Joel (S), der er energiordfører for partiet. 

- EST

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere