Faldet i antallet af indgåede uddannelsesaftaler, man så i landets el- og VVS-installationsvirksomheder, i begyndelsen af coronakrisen, er stilnet af efter indførelsen af en lærlingepakke. Tekniq Arbejdsgiverne forventer, at den positive udvikling fortsætter.
Der er fremgang at spore, når det gælder antallet af nye lærlinge i landets el- og VVS-installationsvirksomheder.
I starten af coronakrisen så man ellers en næsten halvering af indgåede uddannelsesaftaler i forhold til året før, men nye tal viser, at faldet set over hele ”coronaperioden” nu er reduceret markant – fra 46 til 10 procent på VVS-området og fra 47 til 23 procent indenfor el.
”Det tyder på, at den første forskrækkelse, vi så, da coronapandemien ramte os, er aftagende. Og det er meget opmuntrende, at el- og VVS-installationsvirksomhederne så småt igen begynder at nærme sig det høje niveau fra 2019 i antallet af uddannelsesaftaler”, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne, og uddyber:
”Vi kan se, at fremgangen for alvor tog fart, da regeringen og arbejdsmarkedets parter tilbage i slutningen af maj indgik en aftale om at give en tiltrængt økonomisk håndsrækning til de virksomheder, der lukkede dørene op for nye lærlinge. Det har tydeligvis givet el- og VVS-installatørerne ro til at tænke mere langsigtet og bidrage aktivt til at sikre strømmen af de nye faglærte, vi får så hårdt brug for de kommende år”.
Læs også: Ny aftale letter omkostninger til lærlinge
En effekt, der kan mærkes
Lærlingeaftalen i maj betød blandt andet, at man ville bruge de 5,4 milliarder kroner, der var opsparet under den såkaldte AUB-ordning (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) til at lette virksomhedernes lærlingeomkostninger.
Det betyder eksempelvis, at man kan få dækket 90 procent af lønomkostningerne i resten af 2020 for nye lærlinge. De første penge skal efter planen udbetales til september men har altså allerede haft mærkbar effekt i de to brancher.
”Vi forventer da også, at den positive udvikling vil fortsætte i takt med, at pengene kommer ud til virksomhederne, og vi kan kun opfordre til, at udbetalingerne sker hurtigst muligt”, siger Tina Voldby.
”Mange kommende lærlinge er ved at færdiggøre deres grundforløb netop nu, og derfor er det afgørende, at virksomhederne føler sig på økonomisk sikker grund, når de indgår uddannelsesaftalerne, så vi kan fortsætte den positive udvikling”, fortsætter hun.
- HCL
Energi

Trekantområdet tiltrækker nyt energiselskab og styrker den grønne profil
Det vedvarende energiselskab Better Energy har åbnet nyt kontor i Kolding, som skal bidrage til Trekantområdets visioner inden for grøn energi.
Energi

Mangel på ladestandere bremser udrulning af elbiler
Skal Danmark have én million elbiler på vejene i 2030, kræver det, at antallet af nye ladestandere speedes op. AutoBranchen Danmark, FDM og TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet 20 konkrete anbefalinger til, hvordan vi når det mål.
Energi

Nyt multifleksibelt solcelleanlæg til byggepladser og festivaler
En banebrydende opfindelse af multifleksibelt solcelleanlæg fra AK sunpower imødekommer nye EU-krav. Fra levering til drift går der cirka en time, og den grønne omstilling er i gang.
Branchen

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Energi

Sanitetsvirksomhed tager stort ansvar for den grønne omstilling
På et år har sanitetsvirksomheden Geberit formået at mindske sin miljøpåvirkning med 17,1 procent. Det fremgår af Geberit-gruppens bæredygtighedsrapport for 2022. Hos Geberit føler man et ansvar for at kigge ind i nye løsninger, der bidrager til en grønnere omstilling i sanitetsbranchen.
Branchen

Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer
Elektrikervirksomheder har på trods af inflation og højere materialepriser formået at fastholde en stabil indtjening og endda øget den gennemsnitlige omsætning per medarbejder marginalt. Det viser PwC’s brancheanalyse for elektrikervirksomheder.