LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

LED blev og bliver stadig omtalt som vejen til besparelser og bedre miljø. Men LED-belysning har en skyggeside med store omkostninger for både økonomi og klima. Dansk virksomhed har en løsning, og de håber, installatørerne vil blive en aktiv medspiller.

”Moderne armaturer til LED-belysning er lavet efter en lineær model, der er har en køb-og-smid-væk-tilgang. Det, vi ser i dag, er en situation, hvor 91 procent af alle produkter er designet til ikke at kunne repareres", fortæller Lars Elmvang. Foto: Fischer Ligthning.. .

Mange har hørt om cirkulær økonomi, som byder på genanvendelse, bæredygtighed og intet affald. Det er de samme mål, der ligger bag den såkaldte bæredygtige belysning, som den danske virksomhed Fischer Lightning mener skal blive den nye standard. Så vi kan tackle de massive udfordringer, som den moderne LED-belysning i virkeligheden har.

Stor miljøbelastning
Lars Elmvang er strategisk partner i Fischer Lightning, og han formulerer udfordringen således:

”Moderne armaturer til LED-belysning er lavet efter en lineær model, der er har en køb-og-smid-væk-tilgang. Det, vi ser i dag, er en situation, hvor 91 procent af alle produkter er designet til ikke at kunne repareres. Det samme gælder LED-armaturer. Dels fordi man ikke kan skille dem ad – hvis én bestanddel går i stykker, må hele armaturet kasseres – og dels fordi materialerne er for billige og dårlige. Det sidste betyder samtidig, at levetiden under alle omstændigheder er meget kort”.

Dyrt og kortsigtet
Måden, moderne LED-belysning bliver designet og fremstillet på, betyder ifølge Lars Elmvang, at de fordele, der skulle være knyttet til overgangen til LED-belysning, kun i begrænset omfang bliver realiseret, og vi faktisk skader mere, end vi tror, vi gavner:

”LED-belysning, hvor man benytter armaturer lavet efter den lineære model, giver kun gevinster på to områder: i forbindelse med selve købet, hvor de grundet de inferiøre materialer er billigere, og på energi ved brug. Der er dog en væsentlig skyggeside. Hvis vi ser på klimabelastningen, betyder behovet for hyppig og fuldstændig udskiftning og manglende mulighed for genanvendelse af materialer, at vi kan have en voldsom miljøudfordring med både CO2-udledning, stort vandforbrug og en masse giftige biprodukter. Miljøgevinsterne fra reduktion af det daglige energiforbrug er nødt til at blive sat i forhold til den anden belastning”, udtaler Lars Elmvang, men understreger, at det er ikke det eneste problem:

”Det andet problem er naturligvis, at det er meget dyrere. Hvis man ser på total-cost-of-ownership, altså flytter fokus fra indkøb til drift og vedligeholdelse, så kan regningen være stor. Med et længere perspektiv bliver bæredygtige produkter oftest en langt bedre økonomisk forretning”.

Læs også: Lys, trivsel og arbejdseffektivitet - der er sammenhæng

Fra lineær til cirkulær
Det er dette problem, Fischer Lightning vil gøre op med, og det gør virksomheden med lige dele ingeniør- og designarbejde:

”Vi arbejder med tre overordnede koncepter ReUse, ReDesign og ReCreate. Tilsammen dækker de over, at vi giver gamle armaturer, produceret i solide holdbare materialer, ny indmad, så man kan benytte LED. Måske laver vi en designmæssig opdatering, så man kan producere armaturerne, så alle enkeltdelene kan udskiftes efter endt levetid”.

Installatørerne kan blive en medspiller
Ifølge Lars Elmvang kan installatørerne komme til at spille en vigtig rolle:

”Installatørerne er dem, der arbejderne med montering af belysning, og de ved om nogen, hvordan det står til med kvaliteten, og de kender til udfordringerne med, at man ikke kan skille moderne armaturer ad, fordi produkterne er klistret eller boltet sammen. Den viden skal vi have ind langt tidligere i beslutningsprocessen, og der kan installatørerne blive en rådgiver, der kan sikre deres kunder store besparelser”.

Ifølge Lars Elmvang er det netop installatørernes nøglerolle, der har ledt til at Fischer Lightning er ved at udvikle et certificeringsforløb, der er målrettet installatørerne, så de kan blive klædt på til at rådgive:

”Vi arbejder på at kunne certificere installatører, så de får redskaberne til at præsentere deres kunder, arkitekter eller bygherrer for de faktiske tal og de skjulte omkostninger på længere sigt, både i det økonomiske og miljømæssige regnskab. Det vil gøre dem til en værdsat partner og en væsentlig medspiller i bestræbelsen på at tackle denne udfordring.”

På forkant med lovkrav
Ifølge Lars Elmvang vil en certificering dog også give installatørerne en stor fordel på længere sigt, når vi – formentlig om ikke ret længe – vil se nogle store ændringer i reguleringen af markedet:

”Både globalt, men særligt i EU-regi, arbejder man med ny regulering under overskriften ”The Right to Repair”, hvor producenter simpelthen vil blive forpligtet til at producerer deres produkter, så de kan repareres, og enkeltkomponenter kan udskiftes. Det vil få stor betydning og skabe en masse tvivl i hele byggeriets værdikæde. Hvis installatørerne allerede nu forbereder sig, og de øvrige aktører vænner sig til, at de kan trække på dem for værdifuld rådgivning, vil det give installatørerne store konkurrencefordele”, slutter Lars Elmvang.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Undgå driftsstop: Fire råd til at beskytte virksomheders elsystem mod fejl

20.02.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Lineær belysning hos Toyota STS Biler Viborg

20.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Databoom kræver nye opgør med traditionelle effektivitetsmålinger i datacentre

20.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

Er vi ikke alle i ny og næ på udkig efter pålidelige og effektive COAX-løsninger?

17.02.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Altid på den sikre side, med Klauke

14.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slutspurt

12.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

24, 25, kransekage og AI

11.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding