LED-belysning er dyr - og dårlig for miljøet

LED blev og bliver stadig omtalt som vejen til besparelser og bedre miljø. Men LED-belysning har en skyggeside med store omkostninger for både økonomi og klima. Dansk virksomhed har en løsning, og de håber, installatørerne vil blive en aktiv medspiller.

”Moderne armaturer til LED-belysning er lavet efter en lineær model, der er har en køb-og-smid-væk-tilgang. Det, vi ser i dag, er en situation, hvor 91 procent af alle produkter er designet til ikke at kunne repareres", fortæller Lars Elmvang. Foto: Fischer Ligthning.. .

Mange har hørt om cirkulær økonomi, som byder på genanvendelse, bæredygtighed og intet affald. Det er de samme mål, der ligger bag den såkaldte bæredygtige belysning, som den danske virksomhed Fischer Lightning mener skal blive den nye standard. Så vi kan tackle de massive udfordringer, som den moderne LED-belysning i virkeligheden har.

Stor miljøbelastning
Lars Elmvang er strategisk partner i Fischer Lightning, og han formulerer udfordringen således:

”Moderne armaturer til LED-belysning er lavet efter en lineær model, der er har en køb-og-smid-væk-tilgang. Det, vi ser i dag, er en situation, hvor 91 procent af alle produkter er designet til ikke at kunne repareres. Det samme gælder LED-armaturer. Dels fordi man ikke kan skille dem ad – hvis én bestanddel går i stykker, må hele armaturet kasseres – og dels fordi materialerne er for billige og dårlige. Det sidste betyder samtidig, at levetiden under alle omstændigheder er meget kort”.

Dyrt og kortsigtet
Måden, moderne LED-belysning bliver designet og fremstillet på, betyder ifølge Lars Elmvang, at de fordele, der skulle være knyttet til overgangen til LED-belysning, kun i begrænset omfang bliver realiseret, og vi faktisk skader mere, end vi tror, vi gavner:

”LED-belysning, hvor man benytter armaturer lavet efter den lineære model, giver kun gevinster på to områder: i forbindelse med selve købet, hvor de grundet de inferiøre materialer er billigere, og på energi ved brug. Der er dog en væsentlig skyggeside. Hvis vi ser på klimabelastningen, betyder behovet for hyppig og fuldstændig udskiftning og manglende mulighed for genanvendelse af materialer, at vi kan have en voldsom miljøudfordring med både CO2-udledning, stort vandforbrug og en masse giftige biprodukter. Miljøgevinsterne fra reduktion af det daglige energiforbrug er nødt til at blive sat i forhold til den anden belastning”, udtaler Lars Elmvang, men understreger, at det er ikke det eneste problem:

”Det andet problem er naturligvis, at det er meget dyrere. Hvis man ser på total-cost-of-ownership, altså flytter fokus fra indkøb til drift og vedligeholdelse, så kan regningen være stor. Med et længere perspektiv bliver bæredygtige produkter oftest en langt bedre økonomisk forretning”.

Læs også: Lys, trivsel og arbejdseffektivitet - der er sammenhæng

Fra lineær til cirkulær
Det er dette problem, Fischer Lightning vil gøre op med, og det gør virksomheden med lige dele ingeniør- og designarbejde:

”Vi arbejder med tre overordnede koncepter ReUse, ReDesign og ReCreate. Tilsammen dækker de over, at vi giver gamle armaturer, produceret i solide holdbare materialer, ny indmad, så man kan benytte LED. Måske laver vi en designmæssig opdatering, så man kan producere armaturerne, så alle enkeltdelene kan udskiftes efter endt levetid”.

Installatørerne kan blive en medspiller
Ifølge Lars Elmvang kan installatørerne komme til at spille en vigtig rolle:

”Installatørerne er dem, der arbejderne med montering af belysning, og de ved om nogen, hvordan det står til med kvaliteten, og de kender til udfordringerne med, at man ikke kan skille moderne armaturer ad, fordi produkterne er klistret eller boltet sammen. Den viden skal vi have ind langt tidligere i beslutningsprocessen, og der kan installatørerne blive en rådgiver, der kan sikre deres kunder store besparelser”.

Ifølge Lars Elmvang er det netop installatørernes nøglerolle, der har ledt til at Fischer Lightning er ved at udvikle et certificeringsforløb, der er målrettet installatørerne, så de kan blive klædt på til at rådgive:

”Vi arbejder på at kunne certificere installatører, så de får redskaberne til at præsentere deres kunder, arkitekter eller bygherrer for de faktiske tal og de skjulte omkostninger på længere sigt, både i det økonomiske og miljømæssige regnskab. Det vil gøre dem til en værdsat partner og en væsentlig medspiller i bestræbelsen på at tackle denne udfordring.”

På forkant med lovkrav
Ifølge Lars Elmvang vil en certificering dog også give installatørerne en stor fordel på længere sigt, når vi – formentlig om ikke ret længe – vil se nogle store ændringer i reguleringen af markedet:

”Både globalt, men særligt i EU-regi, arbejder man med ny regulering under overskriften ”The Right to Repair”, hvor producenter simpelthen vil blive forpligtet til at producerer deres produkter, så de kan repareres, og enkeltkomponenter kan udskiftes. Det vil få stor betydning og skabe en masse tvivl i hele byggeriets værdikæde. Hvis installatørerne allerede nu forbereder sig, og de øvrige aktører vænner sig til, at de kan trække på dem for værdifuld rådgivning, vil det give installatørerne store konkurrencefordele”, slutter Lars Elmvang.

Solar Danmark

Sponseret

Mød dine kollegaer i branchen til en gratis netværksdag

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

21.11.2024Installator.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

21.11.2024Installator.dk

Ankenævn slår fast: Det var i strid med konkurrenceloven

19.11.2024Alcadon ApS

Sponseret

Skal vi hjælpe dig med at bruge resten af 2024-BUDGETTET?

19.11.2024Installator.dk

Flere danskere foretrækker variable elpriser

18.11.2024Installator.dk

N1 sænker nettariffen i 2025

14.11.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt SF6-fri koblingsudstyr med højere kapacitet og minimalt klimaaftryk

13.11.2024Alcadon ApS

Sponseret

TAPPER - hvad og hvorfor?

13.11.2024Fagerhult AS

Sponseret

Fagerhult lancerer Control Track Versa – bæredygtigt lys til kontorlokaler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

21.11.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

ARO ENERGY SOLUTIONS A/S
Seminar
Seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer

ARO ENERGY SOLUTIONS deltager i et vigtigt seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer, der afholdes af Fjernvarme Fyn den 26. november 2024.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Fjernvarme Fyn Havnegade 120, 5000 Odense C

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Aarhus

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Aarhus

Scankab Cables A/S
Messe
Ajour i Odense

Vi er stolte over igen i år at være en del af Ajour - Maskinmesterforeningens erhvervskonference, hvor maskinmestre og eksperter fra forskellige industrier samles for at dele viden, erfaringer og fremtidens løsninger. Scankab Cables er klar til at byde dig velkommen på stand 4101.

Dato

28.11.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense