12.05.2021  |  EL  |  Belysning

LED giver tilfredshed

Et nyt ELFORSK-studie, om brug af dynamisk LED-belysning på patientstuer, viser stor tilfredshed hos patienter og mere effektiv elanvendelse.

Et ELFORSK-projekt viser, at der ved skift fra CFL lysstofrør med reflektor til et dynamisk LED kunstlys system kan opnås en estimeret energibesparelse på 76 procent og samtidig en meget høj farvegengivelse (CRI) på en sengeafdeling på et hospital.

De kliniske resultater viser, at det dynamiske LED kunstlys fungerede meget fint på en psykiatrisk sengeafdeling, uden bivirkninger og med en høj lystilfredshed. Patienterne var særligt tilfredse med LED solskinarmaturet, som var indbygget i vindueslysningen.

Dog viste det sig at være vanskeligt at lave kontinuerte spektrale lysmålinger på sengestuerne, og nye metoder til dette er nu under udvikling.

Resultaterne vil sammen med resultaterne fra ELFORSK-projektet ”Room-light 1:1 Ny Psykiatri Bispebjerg (350-050)” danne baggrund for indeklima- og lysprojekter på det kommende psykiatriske hospital Ny Psykiatri Bispebjerg.

Projektet er gennemført i et samarbejde mellem Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri, New Interventions in Depression (NID-Group), DTU Fotonik og Chromaviso A/S og blev afsluttet december 2020.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere