LED-revolutionen for gadelygter er nær

En massiv udskiftning til LED-gadebelysning står for døren over hele landet. Men hold godt øje med kvaliteten af LED-armaturerne, advarer DTU-professor og Solar.

”Det kan godt være, at nogle i branchen taler om, at LED ikke er helt færdigudviklet, men det vil være det samme som at sige, at man først vil købe en bil, når den er færdigudviklet”, siger produktchef i Solar, Fin Rask-Pedersen. Foto: Privat. .

En revolution inden for gadebelysning er på vej. I nær fremtid skal de danske kommuner bruge i omegnen af fem milliarder kroner på at udskifte de over 500.000 udendørslamper, der oplyser byer og veje. Udskiftningen bliver et væsentligt led i den politiske strategi, der gerne skulle ende med at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler.
Den eksisterende udendørsbelysning skal i vid udstrækning erstattes med LED, som er den teknologi, der bedst kan leve op til kravene om fremtidens gadebelysning, der både skal være strømbesparende og kunne styres mere intelligent, end i dag.
For at give kommuner og bygherrer mulighed for at afprøve forskellige LED-løsninger i praksis, inden belysningsrevolutionen for alvor sætter ind, er Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gået sammen med Albertslund Kommune om et testcenter, Danish Outdoor Lighting Lab (DOLL).
Centret skal styrke LED-forskningen og klæde de herboende lysvirksomheder på til det globale LED-marked. Ud over det såkaldt levende lyslaboratorium i Albertslund består DOLL af to lyslaboratorier, der ligger på DTU.

Kæmpe energieffektivisering
Ifølge Niels Carsten Bluhme, direktør for miljø- og teknikforvaltningen i Albertslund Kommune, går 20 procent af det samlede elforbrug i dag til belysning. Ved at skifte til LED vil forbruget kunne nedbringes med 80 procent, og det vil samlet set svare til en effektivisering på 16 procent af det danske energiforbrug, fortæller han til DTU-magasinet Dynamo.
”LED-teknologien er en spændende teknologi, fordi den gør det muligt at skabe lys-løsninger, der ud over at spare på energien og dermed CO2-udledningen også kan bruges til mange spændende og intelligente løsninger”, siger professor på DTU Fotonik Paul Michael Petersen til Dynamo. Han leder DTU’s forskning inden for LED og fortæller, at teknologien udvikler sig hastigt i disse år. Men der er grund til at holde øje med kvaliteten, mener han. Ellers er der risiko for store fejlinvesteringer og efterfølgende kostbare udskiftninger. 

Mål og succeskriterier for DOLL

• At opnå teknologiske forspring, som øger konkurrencekraften og giver mulighed for skabelse af nye produkter og løsninger

• At øge samspillet mellem forskningen og den private og offentlige sektor

• At skabe flere arbejdspladser og øge eksporten

• At bidrage til mere energieffektive løsninger i samfundet

Kilde: Gate 21 (forummet bag DOLL)

Solar A/S er klar med LED-gadebelysning
Hos Solar melder produktchef for belysning, Fin Rask-Pedersen, at grossisten er klar til markedet for LED-gadebelysning og ser store muligheder for salg. Det er hovedsagelig gadebelysning fra Osram/Siteco, som Solar har på hylderne.
”Det kan godt være, at nogle i branchen taler om, at LED ikke er helt færdigudviklet, men det vil være det samme som at sige, at man først vil købe en bil, når den er færdigudviklet. Der vil jo altid ske noget nyt, når det gælder teknologi, men vores LED-løsninger til gadebelysning er både driftsikker og markedsparat”, siger Fin Rask-Pedersen.   

Han bekræfter, at udskiftningen til LED er i gang med projekter fordelt på kommuner landet over. ”Det er mit indtryk, at stort set alle kommuner har projekter i skuffen, og at de er meget fokuserede på de besparelser, der potentielt ligger i at skifte til LED-gadebelysning”, siger Fin Rask-Pedersen.

Installatører kan også være med
Selv om det typisk er energiselskaberne, der står for installationen af den nye LED-gadebelysning, kan installatører også byde ind på opgaver.
”Nogle steder udbyder man i så små portioner, at installatørvirksomheder uden problemer kan byde på opgaven, men vi ser også store udskiftninger af 1.000-5.000 armaturer ad gangen eller mere. Dette er typisk store EU-udbud, hvor der ofte skal findes finansiering, leveres nye armaturer og som regel også nye master. Da der samtidig skal indgås en serviceaftale i en årrække, er disse projekter interessante for energiselskaber og konsortier”, siger Fin Rask-Pedersen.
Produktchefen mener ikke, at LED giver installatørerne særlige udfordringer med hensyn til selve installeringen.
”Typisk skal der laves lysberegninger og anden dokumentation, men det foretager vi gerne for installatørerne”, siger Fin Rask-Pedersen.

 Varme er en akilleshæl
Solars produktchef påpeger en enkelt akilleshæl for LED-armaturer, varme.
”Hvor en traditionel lyskilde kun bliver bedre af at sidde i et varmt armatur, sidder LED på en printplade, der opfører sig som al anden elektronik – hvis det bliver for varmt, forkortes levetiden ganske betragteligt. Derfor skal producenterne have styr på kølingen i LED-armaturerne. Der bliver brugt mange kræfter på at sikre dette, og derfor arbejder Solar kun sammen med velrenommerede leverandører, der også kan leve op til deres garantiforpligtelser i fremtiden og som kan levere reservedele i helt op til 20 år”, siger Fin Rask-Pedersen.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

23.04.2024Installator.dk

Solcelleejere går glip af indtægter fra overskudsstrøm

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning