Ledige skal kvalificeres til udrulning af fibernet
Der er stor mangel på kvalificeret arbejdskraft, når det kommet til udrulning af fibernet. Derfor har Intego i samarbejde med blandt andre Jobcenter Randers oprettet og igangsat en helt ny såkaldt fibertekniker-uddannelse med jobgaranti.
Energiselskaberne har ifølge Dansk Energi investeret over 20 milliarder kroner i udrulningen af fibernet i Danmark siden 2005. Alene sidste år steg mængden af bredbånd leveret med fibernet med en hastighed på minimum 100 mbit/s med hele 30 procent i forhold til året før. Det viser en analyse fra Energistyrelsen.
Og med et fortsat stigende dataforbrug, og ikke mindst lanceringen af det nye 5G-net, ventes udrulningen at fortsætte med øget styrke over de kommende år. Den udvikling er man opmærksom på hos den tekniske servicepartner Intego, der i dag har cirka 70 ansatte, som beskæftiger sig med udrulningen af fiber. Udfordringen er dog dels, at der er stor mangel på arbejdskraft inden for fiberområdet, og dels at der ikke har været en uddannelse målrettet fiberområdet.
Derfor er Intego, Jobcenter Randers og vikarbureauet Xterna med opbakning fra seks øvrige jobcentrene nu gået sammen om at udvikle en ny uddannelse, der skal uddanne såkaldte fiberteknikere med speciale i montering og installation af fibernet.
"Vi rigtig glade for, at vi nu sammen med en række gode samarbejdspartnere er lykkedes med at stable en ny uddannelse på benene, hvor vi dels giver de ledige nogle kompetencer, som erhvervslivet skriger på, og dels tager samfundsansvar ved at bidrage til at hjælpe flere fra ledighed til job", siger Henrik Hougaard, der er afdelingschef i Intego i Aarhus og initiativtageren til den nye uddannelse.
Den nye fiberteknikeruddannelse henvender sig til forskellige alders- og faggrupper. Lasse Steen Christensen, virksomhedskonsulent hos Jobcenter Randers, fortæller:
"Formålet med den nye uddannelse er at udbrede en ny jobmulighed for dels ufaglærte med flair for teknik/hardware og dels ledige inden for faggruppen IT-supportere og lignende, der er motiveret for et brancheskift. Denne faggruppe er generelt udfordret i forhold til job, og er vi glade for nu at kunne tilbyde dem alternative jobmuligheder".
Foruden Jobcenter Randers støtter de respektive jobcentre i kommunerne Aarhus, Herning, Vejle, Aalborg, Mariagerfjord og Rebild også op om den nye uddannelse. Ifølge Henrik Hougaard ventes flere kommuner at slutte sig til. De øvrige jobcentres engagement er blandt andet et resultat af et samarbejde med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der medvirker til at udbrede uddannelsen til landets øvrige jobcentre.
En uddannelse med jobgaranti
Uddannelsen som fibertekniker består af fem ugers skoleforløb i kombination med fire ugers praktik, hvor praktikforløbene foregår hos Intego eller i samarbejde med andre virksomheder udpeget af Intego eller Xterna. Kandidaterne vil blandt andet blive undervist i installationsarbejde, grundlæggende fiberkabling, netteknik og kundeservice. Efter endt forløb vil kandidaterne være sikret ansættelse hos enten Intego eller gennem Xterna.
Det første hold bestående af 15 ledige er allerede i gang med uddannelsen, der vil forløbe til og med uge 51. Kursusforløbet og indholdet er sammensat i direkte samarbejde mellem Intego, Xterna og erhvervsskolen Tradium, der er ansvarlige for afholdelsen af kursusforløbet.
-CH