09.12.2019  |  EL  |  Energi

Lovgivning om solceller gør stadig livet surt for kommuner

Stramninger i lovgivningen tilbage i 2013 om opsætning og brug af solceller møder stadig kritik fra flere kommuner, der ønsker at medvirke til en grønnere energiomstilling.

En stramning af reglerne for opsætning af solceller i 2013 resulterer stadigvæk i, at flere komunale projekter må bremses eller afbrydes undervejs, skriver tv2nord.dk. Stramningen betyder, at man som kommune er nødsaget til at oprette et selvstændigt selskab, hvis solcellerne skal sættes op på eksisterende bygninger. Formålet med reglerne er at undgå at blande økonomi fra elproduktion sammen med den øvrige økonomi, samt at sikre sig, at der betales elafgift til staten.

Ordningen har imidlertid stoppet projekter for kommuner som Morsø. To dage efter stramningens vedtagelse fik kommunen installeret solceller på en børnehave og et plejecenter, hvilket har resulteret i to solcelleanlæg, der i seks år ikke har fået lov til at producere strøm.

”Jeg synes det er fuldstændig grotesk, at sådan noget kan foregå i dagens Danmark. Kommunerne kunne spare nogle penge på energien. De penge kunne vi bruge på andre områder til velfærd. Samtidig med, at vi kunne gøre noget godt for klimaet”, siger Meiner Nørgaard, formand for Teknik og Miljøudvalget i Morsø Kommune til tv2nord.dk.

Også Herning Kommune har set sig nødsaget til at stoppe projekter, hvor solceller indgår. Administrationen i det etablerede selskab er for omfattende.

"Vi havde et større projekt omkring energirenoveringer, og der havde vi egentlig også solceller inde, men det valgte vi at opgive simpelthen på grund af lovgivningen", siger chef for teknik og miljø i Herning, Jacob Philipsen, til tv2nord.dk. 

Læs også: Landvind og solceller meget tæt på at blive støttefri

Venstres energi- og klimaordfører, Thomas Danielsen, er dog uenig i kommunernes klager. Han mener, at reglerne er fair.

”Der er en god grund til, at reglerne er, som de er. Det handler om at sikre, at den vedvarende energi produceres bedst og billigst – og at der er lige vilkår”, siger han til tv2nord.dk.

- HL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere