27.07.2021 | VENTILATION | Indeklima
Lovpligtige ventilationsanlæg kan gøre mere skade end gavn
Siden 2012 har det været lovpligtigt at alle nye danske boliger skal have mekaniske ventilationsanlæg. Men kun de færreste er klar over, at standardfiltrene skal opgraderes, hvis skadelige partikler skal holdes ude af hjemmet.
I de fleste boligventilationsanlæg er det muligt at fjerne op til 63 procent af de skadelige mikropartikler med et godt filter. Til sammenligning fjerner et standardfilter som oftest kun 10 til 20 procent. Foto: Filterhuset/Rådet for Grøn Omstilling.
Man kunne tro, at loven om påtvungne mekaniske ventilationsanlæg i alle nye boliger fra 2012 kun har bidraget positivt til indeklimaet i Danmark. Men anlæggene kan også have den modsatte effekt og være skyld i, at der kommer flere skadelige partikler ind i hjemmet, hvilket en ny undersøgelse fra Rådet for Grøn Omstilling viser.
”Efter at have modtaget mange bekymrede henvendelser om røg fra naboernes brændeovne, besluttede vi os for at lave en screening i et parcelhus med mekanisk ventilation. Og resultatet viste, at partikelforureningen i huset var langt værre end forventet”, fortæller Kåre Press-Kristensen, Seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.
Den gode nyhed er dog, at det er simpelt at gøre ventilationsanlægget til et aktiv i kampen mod de skadelige partikler.
”Hvis ventilationen virkelig skal gøre en forskel for indeklimaet, skal man skifte til et finere filter, da standardfilteret slet ikke er godt nok til at opfange de sundhedsskadelige partikler”, fortæller Henrik Friis, CEO for Filterhuset.dk, som producerer ventilationsfiltre til alle ventilationsanlæg på markedet. Han tilføjer, at et godt filter kan opfange partikler helt ned til 1 mikrometer og at det i de fleste boligventilationsanlæg er det muligt at fjerne op til 63 procent af de skadelige mikropartikler. Til sammenligning fjerner et standardfilter som oftest kun 10 til 20 procent.
Håber på politisk bevågenhed
Hos Filterhuset og Rådet for Grøn Omstilling er man enige om, at det er vigtigt at informere husejerne om begrænsningerne ved standardfiltrene, og at politisk interesse for emnet er essentielt for at komme problemet til livs.
”Mange vil automatisk tænke, de er tilstrækkeligt beskyttet med det anlæg, bygningen er født med. Men den manglende viden om standardfiltre kan få hårde konsekvenser”, siger Henrik Friis.
Kåre Press-Kristensen tilføjer, at hvis der for alvor skal gøres noget ved problemstillingen, så skal politikerne ind over, hvor de skal arbejde på at finde bedre og mere varige løsninger i forhold til ventilationsanlæggene og de filtre, som de som standard leveres med.
-CH
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.
Arbejdsredskaber

Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Energi

Danmarks forbrug af naturgas er på laveste niveau siden 1990
Over de seneste 30 år har Danmark årligt brugt mellem 81 og 205 petajoule naturgas. Forbruget er ikke begrænset til en særlig branche, og husholdningerne stod i 2020 for en fjerdedel af forbruget. Det er ikke muligt at opgøre Danmarks import af naturgas fra Rusland, men i 2020 kom 41 procent af EU’s samlede import af naturgas fra Rusland. Det skriver Henrik Molsted Wanscher fra Danmarks Statistik.
Energi

Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Klimadagsordnen fylder på agendaen på tværs af brancher og industrier. Det gælder også lysindustrien, og nu er Signify, det tidligere Philips Lighting, klar med sin første klimahandlingsrapport nogensinde.
Sanitet

Tre gode råd til sanitetsinstallatøren
En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.
Belysning

Det rigtige lys øger dyrevelfærden og sparer på energien
Ny belysningskonsulent hos RN Solutions skal hjælpe el-installatører med at levere produktionsoptimerende Plug’N Play-løsninger til dansk landbrug.