Lukning af energitilskud står i vejen for grøn omstilling
Selvom tilbuddet om at få energitilskud ved udskiftning af gammel varmeanlæg til et bæredygtigt alternativ løber til december 2020, har flere energiselskabet allerede lukket ned for muligheden. Et problem, der kan stoppe den grønne omstilling, vurderer servicevirksomhed.
Skoene skal til at kridtes, hvis der skal gøres brug af ordningen om energitilskud. Det erfarer servicevirksomheden Gastech-Energi, der tilbyder klimavenlige varmeinstallationer.
Flere energiselskaber har nemlig valgt at stoppe med at give tilskud, og det betyder, at det kan blive svært at få tilskud til nye varmeløsninger – også selv om ansøgningen om tilskud er blevet godkendt.
”Med Energiaftalen blev energiselskaberne pålagt at hjælpe med at mindske Danmarks udledning af CO2. Så for at få os til at spare på energien, har energiselskaberne frem til udgangen af 2020 mulighed for at give et skattefrit tilskud til en lang række energiforbedringer af vores boliger”, siger Per Langkilde, direktør i Gastech-Energi og fortsætter:
“Energitilskuddet har blandt andet været populært, når det gamle fyr har skullet udskiftes med en ny og energieffektiv varmeløsning, der udleder mindre CO2”.
Lukning har konsekvenser for grøn energiudvikling
Direktøren tilføjer dog, at flere energiselskaber har nået de pålagte mål for energibesparelser, og lukker ned for muligheden for at søge energitilskud.
Læs også: Boligselskab sætter gang i større energioptimering i Roskilde Kommune
Han mener, at det kan bremse den grønne omstilling. Gastech-Energi er ikke de eneste, der bekymrer sig om, at det manglende tilskud vil bremse den grønne omstilling. Også Martin Lundqvist, der er indehaver af den rådgivningsvirksomheden EnergiKøb er bekymret for energitilskuddets fremtid.
”Der kommer formentligt en afløser til den nuværende ordning i 2021, men indholdet er endnu ukendt. Mange forbrugere bremser derfor op og afventer, om ordningen forlænges eller erstattes af andre tiltag fra 2021”, siger han.
Mangler udmelding fra politisk side
Per Langkilde efterlyser derudover en hurtig udmeldning fra politisk side, så forbrugerne ikke stopper med at udskifte gamle varmeanlæg ud med nye grønne løsninger.
”Det vil være rigtig ærgerligt, hvis nedlukningen af energitilskuddet får forbrugerne til at stoppe den grønne omstilling. Selv om energiselskaberne har nået de pålagte mål, så er vi langt fra regeringens målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70% i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Vi skal derfor have endnu flere forbrugere til at udskifte de gamle varmeløsninger med nye og mere energieffektive og klimavenlige løsninger”, siger han.
- HCL