Lys er ikke bare lys

Lys i boligen eller i kontorhuset. Hvor svært kan det være? Ja, skal man tro Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys, kan det være endog meget svært. Det handler nemlig om at skabe den helt rigtige lysoplevelse, der passer til rummets indretning og funktion. Og det kræver øget bevidsthed og viden blandt installatørerne.

Af Helle Sinding-Jensen
Foto: Laura Stamer

Lyset er afgørende for, hvordan vi trives hjemme i stuen, på vores kontor osv. Men lys er ikke bare lys. Skal man skabe den helt rigtige lysoplevelse skal der meget mere til end blot at sætte tilfældige armaturer op i loftet eller på væggene.

”DS 700 sætter de formelle grænser for godt lys. Denne standard stiller blandt andet krav til, hvor meget lys, der skal være i en given situation, og indeholder også gode råd til at planlægge lys og skabe variation. Det sidste er afgørende. For der findes nemlig ikke en fast definition på godt lys. Det er behovet, der er afgørende”, siger Kenneth Munck, direktør i Dansk Center for Lys.

Så et er at leve op til standardens krav, noget andet er at vælge de rigtige armaturer i forhold til rummet, sikre at de bliver placeret de rigtige steder, så de f.eks. ikke blænder og endelig skaber den variation i lyset, der sikrer, at man får en god lysoplevelse.

Godt lys er en udfordring
At skabe en god lysoplevelse er en stor udfordring.

I byggeprojekter, og det næsten uanset hvad der bygges, planlægges lysløsningen ofte langt tid før, bygningen står færdig. På det tidspunkt kender man ofte ikke den endelige indretning i de forskellige rum i bygningen.

”Indretningen af et rum har stor betydning for, hvordan lyset skal være. Og at man ikke kender den, kan betyde en kedelig lysløsning, hvor det hele er ens. Hvem kender ikke de kontorer, hvor der er tre armaturer placeret med lige stort mellemrum i loftet, uden at der er taget hensyn til, hvor møblerne står, og personerne opholder sig”, siger direktøren.

”Samtidig udføres den praktiske installation af lysløsningen altid tæt på overleveringen til bygherren, og det er på det tidspunkt, hvor tidligere overskridelser af budgettet skal hentes ind. For lysløsningen kan det betyde, at de gode løsninger bliver sparet væk. Og det er rigtig ærgerligt,” siger Kenneth Munck, som mener, at den gode og varierede lysløsning skal planlægges fra starten, og hvis det er muligt, tilpasses – eller måske endda præge – indretningsplanerne.

Lys skal prioriteres
På langt sigt er det en rigtig skidt ide, at skære den gode lysløsning væk, men hvorfor det ofte sker alligevel, har Kenneth Munck et godt bud på.

”Installatøren står ofte med hele ansvaret for lysdelen i et byggeprojekt. Og mange mangler den nødvendige bevidsthed og viden om lysets betydning for energiforbrug og trivsel for brugerne af en bygning, samt hvordan man skaber gode lysoplevelser. Det er meget mere end bare at forbinde de rigtige ledninger og hænge nogle armaturer op. Lyset skal prioriteres”, siger direktøren og tilføjer: ”Der er efterhånden en del installatører, som har specialiseret sig inden for lys. Og med det øgede fokus på den komfort, som lys skaber, og de skrappe energikrav er det absolut nødvendigt, hvis man fremover vil tilbyde sig som leverandør af lysløsninger.”

Lyset og energien
Med de nye krav om energioptimering i det nye bygningsreglement har det gode lys fået en hjælpende hånd. I et nyt kontorbyggeri udgør lys cirka 30-40 procent af energiforbruget. Der er altså al mulig grund til at have fokus på lysstyringen i et nyt byggeri.

”Det er f.eks. oplagt at udnytte dagslyset. Når der kommer nok lys ind ad vinduerne, så gælder det om at skrue ned for lyset”, påpeger direktøren, som også mener, at de nye krav vil øge interessen for armaturer og lyskilder med lavt energiforbrug. ”Man kan ikke længere bare vælge det billigste produkt og se stort på både energiforbrug og lysoplevelse. Der er meget at hente ved at vælge den rigtige lysløsning. Det gælder også i eksisterende byggeri. Mange steder kan det godt betale sig at udskifte ’gammelt’ lys med nyt. Og så måske tænke over, hvorfor der skal være lys, når der ikke er nogen i et rum.”

Nyt fokus og ny teknologi
I de senere år er der kommet øget fokus på lys i et helhedsorienteret perspektiv.

”Det handler ikke bare om lyskildens formåen, men også om hvordan den anvendes optimalt. Man tænker ikke kun på omkostningerne til anskaffelse og installation, men også på hvad den samlede lysløsning koster i drift. Den billigste løsning her og nu er jo ikke nødvendigvis billigst på langt sigt. Dermed kan der måske blive flere penge til at sikre en god lysløsning fra starten”, mener Kenneth Munck.

Rent teknisk er det nyeste inden for lys diodelys
”Diodelys bliver helt sikkert fremtidens lysteknik. Udviklingen i retning af effektive dioder går stærkt, men der er et stykke vej endnu. Kvalitetsspændet og dermed også prisspændet er stort. Det betyder blandt andet, at de velfungerende og energieffektive dioder på nuværende tidspunkt er for dyre.”

Til slut pointerer direktøren, at lys skal tilpasses den konkrete opgave, og diodelys er ikke velegnet til alt!

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

26.03.2024Alcadon ApS

Sponseret

4 GODE GRUNDE: Derfor er NOVUX™ fibermuffer fra CommScope så populære

22.03.2024Installator.dk

Koble styrker organisationen med ny direktør

22.03.2024Installator.dk

Københavns Lufthavn installerer stort batteri til lagring af grøn strøm

21.03.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Er du på udkig efter en nem måde at installere ladestationer på?

21.03.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Ny Quickguide: Find hurtigt og nemt vejen til de rette føringsveje

19.03.2024Alcadon ApS

Sponseret

Køb ikke nyt rackskab før du har læst det her!

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en tekniker med interesse for automation

Er du teknisk dygtig og motiveres af en alsidig hverdag? Har du erfaring med PLC, robotteknologi eller interesse for automation? Og vil du være med til at sikre den daglige drift og optimere vores automatiske produktionslinjer. Så søger vi lige nu en engageret tekniker til METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

04.04.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra VVS-anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad skal man være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

09.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø