Lys skaber rum

Med et lysstyringssystem kan man sikre sig, at der ikke bruges lys og dermed el, når der ikke er brug for det. Man kan samtidig skabe lys til enhver lejlighed. Et intelligent system gør det hele meget lettere.

Med lys kan man inden for ganske kort tid forvandle et køkken fra et madværksted med godt arbejdslys til en hyggelig spisestue med dæmpet intim belysning. I en intelligent elinstallation har betjeningstrykkene letforståelige ikoner, der gør det nemt at overskue og betjene lysene. Ikonerne viser, hvilket lysscenarie der aktiveres – for eksempel møde, foredrag, undervisning, filmfremvisning, rengøring eller ”sluk alt”. Lyset kan også styres via fjernbetjening en, der fungerer ligesom et betjeningstryk, nu kan du bare tage den med over i sofaen..

Lys har en afgørende betydning for, hvordan vi fungerer i og oplever rummet omkring os – ændres lyset, ændres oplevelsen af rummet også, slukkes det helt, kan man hævde, at rummet helt forsvinder.

Som med så mange andre ting her i livet skal lys bruges med omtanke. Det handler helt enkelt om at få det rigtige lys på det rigtige tidspunkt. Men når det er sagt, stopper enkeltheden også – for på forskellige tidspunkter og i forskellige situationer kan vores behov for lys i samme rum skifte.

Ét rum, flere funktioner
”Fælles for stort set alle rum er, at et og samme rum skal kunne anvendes til flere forskellige aktiviteter,” fortæller Jesper Plass, produktchef hos Schneider Electric firmaet bag Lauritz Knudsen og fortsætter:

”I erhvervsbygninger og offentligt tilgængelige rum er der et stort behov for multifunktionelle lokaler, som alt efter de tilstedeværende og deres behov kan skifte funktionalitet. Et godt eksempel er konferencerum og auditorier, hvor mange brugere med forskellige behov færdes. Her skal samme rum både kunne anvendes til foredrag, møder, undervisning, reception, konference, filmfremvisning mm.

Men ikke kun offentligt tilgængelige bygninger stiller krav om multifunktionelle rum med lysscenarier til de forskellige brugssituationer.

”Tag for eksempel køkkenet, der i de seneste år har udviklet sig til hjemmets centrale fællesrum. Her har vi, ofte inden for ganske kort tid, brug for at forvandle rummet fra et madværksted med godt arbejdslys til en hyggelig spisestue med dæmpet belysning,” fortæller Jesper Plass.

Kunsten at skabe det rigtige lys
Vores valg af aktiviteter stiller med andre ord krav til den optimale lyssætning, der så at sige skaber forskellige rum i det samme rum. At skabe den helt rigtige lyssætning kan dog være en kompliceret affære.

”I auditoriet står forelæseren typisk over for et panel med et imponerende antal kontakter, der hver især kan tænde, slukke, blænde op og ned for et utal af lamper og spots, få mørklægningsgardinerne til at rulle for og projektoren til at gå i gang osv. Ofte et mareridt for en foredragsholder, der er ukendt med installationen,” siger Jesper Plass.

Den eneste måde at finde ud af hvilken kontakt, der passer til hvad, er at prøve sig frem og se om det til sidst lykkes at få indstillet et lysscenarie, der matcher situationen – hvis tiden og tilhørernes tålmodighed er til det. Bagefter skal lokalet måske bruges til filmforevisning, og så kan det hele begynde forfra. I moderne hjem med mange lyskilder er situationen stort set den samme, omend den forekommer i noget mindre målestok. Men også her må man eksperimentere sig frem med at tænde, slukke, blænde op og ned alt efter aktiviteten, der skal foregå i rummet.

Lys på letteste vis
Det er derfor forståeligt, hvis det er svært at få skabt det rette lysscenarie til de forskellige brugssituationer. En intelligent løsning, hvor man på forhånd kan programmere lyset fra en række forskellige lamper til det helt rigtige niveau for eksempelvis en hyggelig middag, rengøring eller til en filmforevisning i det føromtalte auditorium kan dog gøre det det let og hurtigt at skabe det lysscenarie, man ønsker.

Jesper Plass bruger naturligt nok Lauritz Knudsens eget intelligente lysstyringssystem LK IHC som eksempel.

”Det hele styres med enkle betjeningstryk påført letforståelige ikoner, der signalerer, hvilket lysscenarie de aktiverer for eksempel møde, foredrag, undervisning, filmfremvisning, rengøring, ”sluk alt” mm. På den måde sikres optimal brugervenlighed, hvilket selvfølgelig altid bør efterstræbes, men som især er vigtigt i rum med mange skiftende brugere,” fortæller Jesper Plass.

Fleksibelt lys til skiftende behov
I systemet er der også taget højde for, at nogle af vores ønsker og behov med tiden ændrer sig, mens andre forbliver uændrede.

”For eksempel vil et såkaldt rutelys fra soveværelset til børneværelset kun være meningsfyldt så længe, man har små børn i huset, hvorimod det nok altid vil være smart med funktionen ”sluk alt”, som sikrer, at intet står tændt, når man forlader huset. Dette er der taget højde for i LK IHC, som kan programmeres om, så elinstallationen altid passer til situationen,” slutter Jesper Plass.

Lys kan altså være en kompliceret størrelse at beherske. Med en intelligent elinstallation i huset er det dog muligt at kombinere enkel betjening med en optimal, funktionel og æstetisk lyssætning.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny serie af RIGOL oscilloskoper

18.04.2024Xolta A/S

Sponseret

XOLTA optimerer batteriets ydeevne via særligt styresystem

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København