Lysstyringsprojekt løb med Elforsk-prisen

LED-pærer kombineret med internet-opkobling og intelligent software kan give mere effektiv anvendelse af energi og bedre lysforhold, viser det projekt, der modtog Elforsk Prisen 2018.

Elforsk Prisen 2018 blev uddelt af tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (i midten) til Kjell Yngve Petersen fra IT-Universitetet og erhvervs ph.d.-studerende Nina Rask. Foto: Jeppe Carlsen. .

Frihed til at vælge præcis den belysning, der passer til det enkelte klasselokale eller det enkelte kontor. Det er temaet for det forsknings- og udviklingsprojekt, der fik overrakt Elforsk Prisen 2018 af tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard på Energiens Topmøde i København.

I dag foregår styring af elektrisk lys typisk ved, at man tænder og slukker for kontakter. Hvis det skal være en anelse mere avanceret, kan man skrue op og ned for lysstyrken i lamperne. Men fremtidens belysning tager udgangspunkt i brugernes behov. 

”Næste generation af styring af lys i bygninger inddrager brugere på en ny måde og kan give en mere effektiv brug af el for familier og virksomheder”, siger den ene af prisvinderne, lektor Kjell Yngve Petersen fra IT-Universitetet i København.

En lys fremtid
IT-Universitetet har testet en masse løsninger med sensorer, internetopkoblede LED-lyskilder og den software, der fremover kan være med til at give brugerne det lys, de foretrækker til konkrete situationer. Resultaterne er så gode, at de allerede indgår i undervisningen af arkitekter og lysdesignere på IT-Universitetet og hos en af partnerne: Det Kongelige Danske Kunstakademi, Skolerne for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).

Viceadministrerende direktør Anders Stouge fra Dansk Energi glæder sig over, at den høstede viden kommer i brug med det samme.

”Der er ingen tvivl om, at det projekt, IT-Universitetet har gennemført sammen med en række partnere, sender et stærkt lys ind i fremtiden. Vi ser allerede nu, at unge studerende bliver undervist i de nye muligheder, digitaliseringen og den teknologiske udvikling frembringer. Det vil give bedre og mere energieffektivt lys for eksempel på skoler og kontorer”, siger Anders Stouge.

Bedre lys på folkeskoler
Kjell Yngve Petersen håber, at kommunerne vil tage mulighederne for at skabe disse lokale og selvjusterende systemer til sig, når de bygger nye folkeskoler og renoverer mange af de gamle.

”Foreløbig er der aftaler med tre folkeskoler i København om at afprøve dynamisk lys i forbindelse med renoveringer”, oplyser han og nævner, at flere af de øvrige partnere i projektet, Spektra LED, Creasign, Sweco, Fagerhult og Jesper Kongshaug Architectural Lighting, nu arbejder videre med de høstede erfaringer alene eller sammen med nye partnere.

Projekter som det, der har modtaget Elforsk Prisen 2018, kan ifølge Anders Stouge være med til at sikre Danmark en position som frontløber for intelligent brug af teknologi, hvor mennesker, teknologi og energisystemer spiller sammen.

Om Elforsk

Elforsk støtter udviklingsprojekter om effektiv anvendelse af energi. Programmet, der administreres af Dansk Energi, har et årligt budget på 25 mio. kr.

”Vi har stærke traditioner for design i Danmark, men den internationale konkurrence indenfor energiteknologier bliver også skærpet i disse år, hvor markedet for grønne løsninger stiger. Derfor skal vi holde os skarpe og prioritere forskning, udvikling og demonstration bl.a. i effektiv brug af energi. Ved at kombinere dem med den nyeste viden om belysning kan vi skabe vækst, udvikling og eksport”, siger Anders Stouge.

Læs mere på www.energiforskning.dk under Elforsk-projekt nr. 347-033.

- JKK

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinner i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup