13.06.2018  |  EL  |  Belysning

Lysstyringsprojekt løb med Elforsk-prisen

LED-pærer kombineret med internet-opkobling og intelligent software kan give mere effektiv anvendelse af energi og bedre lysforhold, viser det projekt, der modtog Elforsk Prisen 2018.

Frihed til at vælge præcis den belysning, der passer til det enkelte klasselokale eller det enkelte kontor. Det er temaet for det forsknings- og udviklingsprojekt, der fik overrakt Elforsk Prisen 2018 af tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard på Energiens Topmøde i København.

I dag foregår styring af elektrisk lys typisk ved, at man tænder og slukker for kontakter. Hvis det skal være en anelse mere avanceret, kan man skrue op og ned for lysstyrken i lamperne. Men fremtidens belysning tager udgangspunkt i brugernes behov. 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Næste generation af styring af lys i bygninger inddrager brugere på en ny måde og kan give en mere effektiv brug af el for familier og virksomheder”, siger den ene af prisvinderne, lektor Kjell Yngve Petersen fra IT-Universitetet i København.

En lys fremtid
IT-Universitetet har testet en masse løsninger med sensorer, internetopkoblede LED-lyskilder og den software, der fremover kan være med til at give brugerne det lys, de foretrækker til konkrete situationer. Resultaterne er så gode, at de allerede indgår i undervisningen af arkitekter og lysdesignere på IT-Universitetet og hos en af partnerne: Det Kongelige Danske Kunstakademi, Skolerne for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).

Viceadministrerende direktør Anders Stouge fra Dansk Energi glæder sig over, at den høstede viden kommer i brug med det samme.

”Der er ingen tvivl om, at det projekt, IT-Universitetet har gennemført sammen med en række partnere, sender et stærkt lys ind i fremtiden. Vi ser allerede nu, at unge studerende bliver undervist i de nye muligheder, digitaliseringen og den teknologiske udvikling frembringer. Det vil give bedre og mere energieffektivt lys for eksempel på skoler og kontorer”, siger Anders Stouge.

Bedre lys på folkeskoler
Kjell Yngve Petersen håber, at kommunerne vil tage mulighederne for at skabe disse lokale og selvjusterende systemer til sig, når de bygger nye folkeskoler og renoverer mange af de gamle.

”Foreløbig er der aftaler med tre folkeskoler i København om at afprøve dynamisk lys i forbindelse med renoveringer”, oplyser han og nævner, at flere af de øvrige partnere i projektet, Spektra LED, Creasign, Sweco, Fagerhult og Jesper Kongshaug Architectural Lighting, nu arbejder videre med de høstede erfaringer alene eller sammen med nye partnere.

Projekter som det, der har modtaget Elforsk Prisen 2018, kan ifølge Anders Stouge være med til at sikre Danmark en position som frontløber for intelligent brug af teknologi, hvor mennesker, teknologi og energisystemer spiller sammen.

Om Elforsk

Elforsk støtter udviklingsprojekter om effektiv anvendelse af energi. Programmet, der administreres af Dansk Energi, har et årligt budget på 25 mio. kr.

”Vi har stærke traditioner for design i Danmark, men den internationale konkurrence indenfor energiteknologier bliver også skærpet i disse år, hvor markedet for grønne løsninger stiger. Derfor skal vi holde os skarpe og prioritere forskning, udvikling og demonstration bl.a. i effektiv brug af energi. Ved at kombinere dem med den nyeste viden om belysning kan vi skabe vækst, udvikling og eksport”, siger Anders Stouge.

Læs mere på www.energiforskning.dk under Elforsk-projekt nr. 347-033.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere