13.05.2014

Indspark: Lytter Sikkerheds-styrelsen til branchen?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Hos DS Håndværk & Industri er man bekymret for, hvad der sker, når den nye autorisationslov skal til at fungere i virkeligheden. René Kjemtrup kigger på gode og dårlige scenarier.

Vi har netop afleveret høringssvar til Sikkerhedsstyrelsen på de syv bekendtgørelser, der udstedes som følge af den nye autorisationslov.

Jeg er metaltræt og noget forvirret over hele den lange og meget komplicerede proces fra de første politiske meldinger til den formelle vedtagelse i Folketinget. Der er på den ene side skabt overraskende enighed i branchen – på den anden side er der opstået udpræget mistillid mellem branchen og Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: Da fagligheden forsvandt

Lovgivningen træder i kraft lige om lidt, og på papiret betyder det meget store ændringer både for virksomhederne og forbrugerne. Men hvad kommer der mon reelt til at ske ude i virkeligheden? Jeg har forsøgt mig med et kig i krystalkuglen…

I DS Håndværk & Industri er vi glade for, at alle autorisationsområder nu er samlet i en fælles lovgivning. Det giver enklere regler, og det giver både Sikkerhedsstyrelsen og installatørerne et godt grundlag for at sikre, at arbejdet udføres og serviceres korrekt.

Sikkerheden er et spørgsmålstegn
Men det helt store spørgsmål for mig er stadig sikkerheden. Hvordan sikrer vi – eller måske rettere hvem sikrer – i fremtiden, at de håndværkere, der lægger rør og trækker kabler har de rette kompetencer? Er de godt nok uddannede teoretisk, og har de fået den sidemandsoplæring, der er så ekstremt vigtig i vores brancher, så de kan træffe de korrekte og sikre valg i forhold til valg og montering af materialer?

Hvis jeg tager nej-hatten på, vil fagligheden i branchen tage et dyk. Det vil være udbredt forvirring blandt forbrugerne i forhold til, hvem de skal kontakte til de forskellige opgaver. Der vil ske flere el-ulykker med skader på både bygninger og personer. Og vores samfund får ikke det udbytte i forhold til intelligent energiforbrug, vi forventede og har brug for, fordi rådgivningen bliver givet på et for tyndt fagligt grundlag.

Bliver branchen taget alvorligt
Hvis jeg i stedet tager ja-hatten på, vil branchen blive taget alvorligt, så vores erfaringer og viden er med, når embedsmændene og skolerne tilrettelægger de nye uddannelser. Sikkerhedsstyrelsen vil udøve reel kontrol med virksomhederne, så det faglige niveau og sikkerheden stadig er højt prioriteret – også i forhold til de virksomheder og håndværkere, der kommer udefra, og som naturligvis skal kende de danske regler og forhold i øvrigt.

Læs også: Er vi installatører en flok småuduelige håndværkere?

Jeg har lyttet på rørene i branchen, og jeg er faktisk selv i tvivl, om det bliver den ene eller den anden hat. Det kan jo også ende et sted midt imellem.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at Sikkerhedsstyrelsen i den kommende tid forstår, respekterer, har tillid og lytter til branchen – så vi beholder det høje sikkerheds- og kompetenceniveau, vi alle ønsker.

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere