Månedens udfordring: Den faglige stolthed halter
Mangel på kvalificeret arbejdskraft og faglig stolthed. Det er to af installationsbranchens største udfordringer lige nu. I hvert fald hvis du spørger Peter Sikora, der både er elinstallatør, virksomhedsejer, app-udbyder, skuemester og skønsmand.
”Vi mangler i alvorlig grad kvalificeret arbejdskraft, og så halter den faglige stolthed desværre meget”, fortæller Peter Sikora. Han er nervøs for at fremstå som en gnaven mand; men han synes ikke, han kan komme udenom fakta, da han brænder meget for faget.
”Jeg kommer meget rundt i branchen som installatør, skønsmand, sagkyndig og skuemester, og jeg må desværre konstatere, at kvaliteten i den samlede opgaveløsning alt for mange steder er lav. Jeg tror, at hovedgrunden er det store opsving, vi har oplevet i branchen. Det har medført, at vi alle har haft frygtelig travlt, og at tidspresset påvirker kvaliteten negativt. Jeg synes, der er grund til, at vi som branchen kigger indad og overvejer, hvad vi kan gøre for at ændre kurs mod højere kvalitet samt tage ejerskab over de ting, vi udfører”, fortæller han.
Et byggemøde handler i dag næsten udelukkende om, at de enkelte håndværkere har travlt med at fralægge sig ansvar.
Peter Sikora
”Jeg ser desværre også en udvikling i branchen i retning mod, at mange arbejder med skyklapper på, ikke tager ansvar for den færdige løsning, ikke tænker i helhed og overser sammenhæng med andre elementer i byggesagen. Der er alt for mange, som slet ikke tænker i fælles løsning, men udelukkende fokuserer på sin egen lille niche. Et byggemøde handler i dag næsten udelukkende om, at de enkelte håndværkere har travlt med at fralægge sig ansvar. Det mener jeg, vi skal ændre”, fortæller Peter Sikora. Han tilføjer, at det samme også gælder for rådgivere.
Fremtidens lærlinge viser vejen
Han fortæller også, at han ser mange opløftende takter blandt fremtidens elektrikere, hvor der er mange lærlinge, der udstråler både begejstring og høj faglighed.
Det er dog også hans observation, at lærlingenes niveau generelt desværre er dalende, og at han kan konstatere, at lærlinge ikke får den tilstrækkelige uddannelse: ”Det gælder både i forhold til de tekniske skoler, som er påvirket af manglende og nedslidt udstyr samt at alt for mange lærlinge ender som billig arbejdskraft og bliver præsenteret for alt for lidt variation i deres uddannelse”.
Han fremhæver også, at der er for mange unge, som tror, at de bare kan få en håndværksuddannelse: ”Mange glemmer, at det kræver, at man både har hovedet og hænderne skruet godt på”.
Om Peter Sikora
• Aktuel position: Elinstallatør med fokus på IBI installationer og highend løsninger inden for el og audio. Medejer af Luxtek (KNX og audio) og Wiiworker (app til byggestyring), skuemester og dommer ved DM Skills og EuroSkills. Skønsmand og beskikket sagkyndig.
• Uddannelse: Elektriker og elinstallatør.
• Erhvervserfaring: 10 år som ansat elinstallatør og 20 år som selvstændig i blandt andet Energi & Teknik, Luxtek samt Wiiworker.
Tre anbefalinger
Han understreger, at der selvfølgelig er undtagelser, og at det er generelle betragtninger. Han fremhæver også, at han ikke har nogen mirakelkur til at ændre forholdene til det bedre. Men han har lidt bud:
• Vær åben for at du kan tage fejl, og at du kan lære af andre. Indrøm fejl og spørg kollegaer eller leverandører når der er grund til det; det gør dig alt sammen klogere og dygtigere.
• Erkend at du nok ikke er verdensmester på alt. Elfaget udvikler sig voldsomt i disse år, og ingen kan have overblik over alt. Søg viden og vær åben for efteruddannelser af enhver art.
• Hav mere fokus på at komponenter skal hænge sammen i en fælles løsning, der er brugervenlig og driftssikker. Det er i snitflader mellem komponenter og fagområder, at problemerne typisk opstår. Tag ansvar for den endelige løsning og kundens oplevelse.