Månedens udfordring: Installatørfremtiden ser grøn og glædelig ud
Det vrimler med usikkerheder og udfordringer. Men alt i alt betyder både den grønne og den digitale omstilling, at tekniske installatører ser ind i en spændende fremtid med masser af mening og efterspørgsel. Det mener leder af egen installatørforretning samt formand for TEKNIQ Arbejdsgiverne Henrik Fugmann.
Vi lever i en tid præget af stor usikkerhed, der blandt andet er skabt af pandemi, Ukraine-krig, gasmangel og høj inflation. ”Inflation er noget skidt, fordi det udhuler almindelige menneskers privatøkonomi og skaber stor usikkerhed. Det har konsekvenser for alle dele af samfundet, fordi ingen ved, hvordan verden ser ud om ét år”, fortæller Henrik Fugmann.
Han peger på inflation som én af de store udfordringer, han og kollegaer ser ind i. Derudover fremhæver han særligt to andre temaer, der både er udfordringer men også muligheder for branchen. De omfatter:
- Den grønne omstilling.
- Mangel på kvalificeret arbejdskraft.
- Den grønne omstilling kræver dataanalyser
”Den grønne omstilling stiller krav til os om nye kompetencer. Det er ikke noget problem at montere ladestandere og solceller. Der hvor, det kan blive svært, er, når vi taler forståelse af og bearbejdning af data til gavn for bedre løsninger. Det bliver et stort indsatsområde i de kommende år”, fortæller han og supplerer:
”Det kan for eksempel være en løsning, der overvåger, hvornår der er brugere i en bygning og tilhørende justering af bygningens energiforbrug. Det vil også være vigtigt at samle en bygnings energidata og gøre dem tilgængelige for andre parter, der kan udvikle løsninger til endnu bedre energiudnyttelse”.
Om Henrik Fugmann
- Position: Administrerende direktør og ejer FUGMANN samt formand for TEKNIQ Arbejdsgiverne
- Uddannelse: Elinstallatør og akademiøkonom.
- Erhvervserfaring: Cirka 25 års erfaring med ledelse, salg og drift af egen installationsvirksomhed.
Mangel på arbejdskraft kræver automatisering
”I installationsverdenen uddanner vi mange dygtige elektrikere, og det er vigtigt, fordi mere end 80 procent af al grøn omstilling og automatisering hos vores kunder kræver elarbejde. Alle kommer til at mangle hænder i de kommende år, og det medfører et stort behov for automatisering. Det gælder både den offentlige velfærd og industrien. Elektrikere er altså en hjørnesten for både den grønne og den digitale omstilling. Det synes jeg er spændende, og den største udfordring for vores branche er måske: Hvordan bidrager vi bedst til den grønne og den digitale omstilling? Det er jo samtidig en kæmpestor mulighed med masser af mening”.
Tæt på kunden
Henrik Fugmann fremhæver dialog og tæt samarbejde som de vigtigste greb til at håndtere både usikkerhed og omstillinger. ”Den bedste måde at håndtere usikkerhed er bedre planlægning. Og den bedste måde for os som installatører at planlægge på er at være tæt på vores kunder. Vi skal arbejde på at komme i spil i byggeprojekter på et tidligere tidspunkt end, det sker i dag. På den måde kan vi påvirke projekter med vores viden. Som elektrikere er vi jo stort set inde over alle brugerflader i et byggeri”, fortæller han.