09.03.2016  |  EL  |  Energi

Indspark: Man saver den grønne gren over

Regeringen er ved at save den grønne gren over, som danske virksomheder i årtier har arbejdet på at få til at vokse frem. Samtidig udhuler man muligheden for at få borgerne med i den grønne omstilling og fokuserer enøjet på kraftværker og fjernvarme.

Fremtidens familiehuse bliver selvforsynende med energi i ydreområderne. De teknologiske muligheder ligger klar og dermed også et potentiale for vækst for virksomheder, der mestrer teknologien. Og her er det jo heldigt, at danske virksomheder er blandt frontløberne. Eller rettere – det var de.

Regeringen er nemlig ved i små dele at save den grønne gren over, som danske virksomheder i årtier har arbejdet på at få til at vokse frem. Samtidig udhuler man muligheden for at få borgerne med i den grønne omstilling og fokuserer enøjet på kraftværker og fjernvarme. Det er ellers vigtigt i en omstillingsproces, at så mange som muligt trækker på samme hammel.

Regeringen skærer kraftigt
Regeringen har blandt andet gjort det sværere at få økonomi i husstandsvindmøller. Man har reduceret støtteperioden fra 20 til 12 år. Der må maksimalt opstilles, hvad der svarer til 1 megawatt om året. Endelig skærer man kraftigt i støttekronerne. Samlet set er det derfor mindre attraktivt økonomisk for den almindelige borger, og så taber man hele bredden i indsatsen. 

Læs også: Prisen spænder ben for energirenoveringer

Varmepumper, der kører på strøm fra vindmøller eller solceller, har længe været en god idé. Men her har man besluttet, at solceller maksimalt må forsyne varmepumper med seks kilowatt. Det kan hurtigt mærkes på efterspørgslen. Energistyrelsen har netop konkluderet, at salget af varmepumper falder.

Om skribenten

Carsten Essler Helmer er branchekonsulent for energi i Arbejdsgiverne.

Han har ansvar for den faglige rådgivning og sparring inden for drift, udvikling og optimering af miljø- og energitiltag i Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder.

Lang vej til selvforsynende huse
Pludselig er der lang vej til selvforsynende huse, selv om vi for ganske kort tid siden stod med mulighederne i hænderne. Det er en skam, når teknologien er til det. Eksempelvis har man netop konstrueret en ny type soltag, der består af termiske solfangere, som lægges som et almindeligt tag. Det gør enfamiliehuse selvforsynende med el og varme på årsbasis uden at skæmme husets udseende.   

”Regeringen er nemlig ved i små dele at save den grønne gren over, som danske virksomheder i årtier har arbejdet på at få til at vokse frem”.

Carsten Essler Helmer, branchekonsulent for energi i Arbejdsgiverne

Klimarådet har netop meldt ud, at der er behov for en markant udbygning med vedvarende energikilder og en omfattende elektrificering af samfundet. Deres analyse viser, at der kan være en samfundsøkonomisk gevinst ved at fastholde 40-procentmålsætningen. Det kan styrke tilliden blandt de investorer, der skal foretage de nødvendige langsigtede investeringer.

Ved at bevare troen på selvforsynende energi fremmer man nemlig den udvikling, som skaber eksport. Men i stedet sætter man nu det hele over styr. Og så gør man det oven i købet på den mest irriterende måde. Med en stop-and-go politik, hvor virksomhederne ikke kender deres udviklingsmuligheder på den lange bane. Det er svært at foretage investeringer, når det hele kan blive droppet og rullet tilbage efter næste valgperiode. Vores position på energiområdet er ikke ødelagt endnu. Men forsætter vi ud af den tangent, risikerer vi, at den grønne gren knækker.   

Mere fra Carsten

Carsten Essler Helmer

Branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere