Mange pillefyr skal snart udskiftes

Salget af gængse træpillefyr har ifølge VVS-installatør Petter Lassen peaket, men det bekymrer ham ikke, da han ser et stort marked for udskiftninger og alternative løsninger i de kommende år.

Kunderne køber stadig pillefyr, fordi de kan lide at spare på varmeregningen, fortæller VVS-installatør Petter Lassen, der er indehaver af Jens Lassen A/S i Haslev. Foto: installator.dk. .

På landet er kunderne glade for at fyre med træpiller. De kan lide lave energiregninger, og VVS-installatør Petter Lassen fra Jens Lassen A/S i Haslev kan sin beregning i hovedet fra dengang, han solgte et pillefyr til DAB-boligselskabet Nysøvænget.

Prisen var knap 900.000 kroner, som boligselskabet hurtigt tjente ind.

”Pillefyr er det billigste i drift sammenlignet med fjernvarme og oliefyr, så tilbagebetalingstiden var to år”, erindrer Petter Lassen.

Han mener dog, at vi nu har set toppen, hvad angår markedet for de traditionelle træpillefyr.

”Salget af pillefyr har peaket, men så kommer der et udskiftningsmarked, hvor installatørerne skal se efter noget andet at sælge, fordi kunderne vil gå over til varmepumper. Vi skal nok få noget at lave, for der er altid brug for VVS’ere”, siger Petter Lassen.

Hans typiske kunder har et enfamiliehus på landet, udenfor det offentlige forsyningsområde med naturgas eller fjernvarme.

De større anlæg fodrer fyret med en transportsnegl, mens de mindre husstandsanlæg får pillerne leveret i sække, man selv skal fylde i et mindre opbevaringsmagasin.

Det kræver lidt fysik, så ældre og svagelige mennesker fravælger pillefyr for en nemmere løsning. Installationsprisen for et lille pillefyr er 50-60.000 kroner og Petter Lassen sælger hvert år 20-30 pillefyr. De har en levetid på 15 år.

”Pillefyr er en anelse dyrere end et oliefyr, men til gengæld sparer man 50 procent på energiregningen i forhold til olie. Beslutningen om at købe et pillefyr er en fælles beslutning for både manden og kvinden i familien, men der er mest manden, der står for den daglige drift. De vælger et pillefyr, fordi det er billigt i drift. Det kan godt være, at de i starten syntes, det er sjovt at arbejde med fyret og fodre det med piller, men det bliver hurtigt hverdag, hvor det vigtigste er, at de kan spare på varmeregningen”, siger han.

Er man glad for ild, kan man vælge et fastbrændefyr til 100.000, hvor man hver dag skal fylde hele brændestykker i et fyr. Petter Lassen har kun et par kunder hvert år, der vælger de mere krævende fastbrændefyr.

Det er billigt, hvis man skover sit eget brænde og kan lide at bygge brændestabler. Til gengæld har man en forsvindende lille årlig udgift til brænde.

To pillefyr til Nysøvænget
Petter Lassen leverede hele to pillefyr til Nysøvænget fra den østrigske producent Gilles i 2013.

Udenfor står en 20 kubikmeter stor beholder til træpillerne, sammenpresset savsmuld.

Pillerne bliver transporteret af en snegl, et roterende gevind, ind til fyret. Der er en sagte brummen, når sneglen roterer, og støjen bliver en anelse højere, når beholderen er ved at være tom.

Petter Lassens omsætning hoppede en lille smule i vejret, da den tyske energigigant E.ON købte det lokale fjernvarmeværk og i 2011 satte forbrugerpriserne op.

Ejendomsmester Carsten Møller Nielsen (th.) og VVS-installatør Petter Lassen fremhæver begge den store besparelse, man kan opnå ved at vælge pillefyr. Foto: installator.dk. .

Nu blev det pludselig dyrt at få opvarmet sin bolig med kollektiv varmeforsyning, og i boligforeningen Nysøvænget fik de enkelte beboere årlige varmeregninger på op til 24.000 kroner. Nu kan de nøjes med at betale en tredjedel, 8.000 kroner årligt for varme. Og det er let at vedligeholde.

Nysøvængets ejendomsmester Carsten Møller Nielsen siger, at det er nemmere at arbejde med pillefyret end med det ældre gasfyr, han drifter i en anden boligafdeling. Hver uge rager han aske ud af brændkammeret og tømme askeskuffen, og et par gange om året skal fyret smøres.

Det er hurtigt gjort, og Carsten Møller Nielsen anslår, at han højst bruger en halv time om ugen på at passe fyret. Fyret sender en sms, når det mangler piller. Så kommer der en lastbil med træpiller.

Næste leverance er i juli og så i september, i alt fem gange om året.

”Det er lækkert, at der er så lidt arbejde med fyret, og beboerne er lykkelige for de lave priser, fordi de nu har råd at blive boende”, siger ejendomsmester Carsten Møller Nielsen.

Boligforeningen har valgt en løsning med dobbelt redundans. De to pillefyr afløser hinanden i en kaskadeløsning suppleret med det gamle fjernvarmeanlæg. Hvis der mangler træpiller, eller hvis begge fyr går i stykker, tænder ejendomsmesteren for fjernvarmen.

Netop transportsneglen var skyld i anlæggets eneste driftsstop. Sidste år holdt sneglen op med at virke, så fyret ikke fik tilført træpiller. Men da Carsten Møller Nielsen fik en sms-alarm, kunne han reagere hurtigt.

Et par timer senere strålede fjernvarmen ud i Nysøvængets boliger. Det var Petter Lassens idé med ekstra redundans, så beboerne kunne få større forsyningssikkerhed. I stedet for boligforeningens oprindelige ønske, ville han levere to pillefyr.

”Det er rart at have en backupløsning”, forklarer Petter Lassen.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding