Mangel på arbejdskraft truer den grønne omstilling
Den grønne omstilling i Danmark bliver aldrig til noget, hvis vi ikke får markant flere faglærte. Derfor vil Dansk Metal have massive investeringer i erhvervsuddannelserne ind i det kommende regeringsgrundlag og holde en høring i det nye folketing, så alle folketingsmedlemmer forstår udfordringen.
Dansk Metals krav kommer samme dag, som et borgerforslag fra en gruppe unge lærlinge udløber. Lærlingene har kæmpet for, at deres forslag om investeringer i erhvervsuddannelserne bliver et beslutningsforslag i Folketinget, men det lykkedes ikke at samle underskrifter nok. Det får Dansk Metal til at varsle, at der er brug for, det kommer højere op på den politiske dagsorden.
”Vi har lige haft en folketingsvalg, som viste, at der er bred opbakning til den grønne omstilling i Danmark. Men alligevel er der kun 25.000, der har skrevet under på Lærlingeoprørets borgerforslag om, at der skal investeres meget mere i vores erhvervsuddannelser. Jeg er bange for, at det siger noget om, at det endnu ikke er gået op for det store flertal, at vi ikke kan lave den grønne omstilling, hvis vi ikke får mange flere faglærte inden for meget kort tid. Derfor bliver vi nødt til at investere massivt i erhvervsuddannelserne - og det bør stå med flammeskrift i det kommende regeringsgrundlag”, siger Kasper Palm, der er forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.
Ønsker høring
Dansk Metal vil presse på for at få lavet en høring på Christiansborg og vil også samle alliancen for faglige uddannelser for at få flere investeringer til erhvervsuddannelserne. Alliancen omfatter en bred kreds af aktører inden for uddannelse og arbejdsmarked.
”Alle folketingsmedlemmer bør være fuldstændig klar over den store udfordring, vi har i Danmark. Politikerne har været gode til at lægge de rigtige planer, men de mangler at løse den grønne flaskehals, hvis planerne skal blive til virkelighed. Hvis vi ikke har de faglærte, som skal udbygge fjernvarmenettet, lave intelligent ventilation og bygge vindmøllerne, så kan det ikke lade sig gøre. Og det kræver altså massive investeringer i erhvervsuddannelserne, og at vi får taget et opgør med uddannelsessnobberiet”, siger Kasper Palm.
Læs også: Dansk Metal: Reform løser ikke grøn flaskehals
Ifølge en rapport fra COWI, som har undersøgt fremtidens behov for arbejdskraft, er der alene inden for industrien brug for 116.000 flere hænder frem mod 2030, hvis Danmark skal nå målet om at begrænse udledningen af CO2 med 70 procent. Det er især faglærte, der er brug for – de udgør halvdelen.
- PiB