Mangel på faglærte: Unge byggetalenter får håndsrækning

Mindre end 20 procent af landets unge valgte i 2018 en erhvervsuddannelse. Det er kritisk, for ifølge prognoser vil vi i 2025 mangle op mod 70.000 faglærte. Flere initiativer sættes derfor i søen for at støtte op om unge byggetalenter, som i fremtiden skal skabe nye standarder i byggeriet.

De seneste år er en kedelig tendens begyndt at tage form. Færre og færre unge vælger en erhvervsuddannelse, og det er en problematik, som ser ud til at fortsætte.

Prognoser viser, at vi om bare fem til seks år vil mangle op mod 70.000 faglærte. Det kan have en negativ effekt på byggeriet og vores konkurrencedygtighed – og dermed samfundsøkonomien.

- Hvis manglen på faglært arbejdskraft bliver en realitet, kan vi risikere, at det bliver ganske svært at fortsætte med at være innovative og skabe nye standarder i den danske byggebranche. Det kræver nemlig dygtige, faguddannede håndværkere, siger Birgitte Arendsdorf Olsen, marketingchef hos designvirksomheden Unidrain.

- Vi kan samtidig risikere, at vi skaber flaskehalse og stigende lønninger, som kan skubbe til hele den danske økonomi. Det skal vi for alt i verden undgå. Jeg mener derfor, at alle aktører – store som små – bør tage aktivt del i debatten, fortsætter hun.

Prisvinder: Jeg vil skubbe til grænserne
Hos Unidrain, der er kendt for sit lineære gulvafløb, har man valgt at blande sig konstruktivt i debatten ved støtte op om landets unge talenter. Håbefulde byggerispirer, som kan være med til at forbedre det eksisterende, som vil dygtiggøre sig og ikke mindst inspirere til efterfølgelse.

Derfor var firmaet med til at uddele og sponsere Talentprisen 2018, som blev overrakt under Building Awards i november. Vinderen blev den 28-årige Konrad Wójcik fra ERIK arkitekter. Han blev hædret for sit dedikerede arbejde og sin evne til at inspirere andre unge i branchen:

- Det betyder meget for mig at have vundet Talentprisen. Det giver mig en motivation uden lige i mit fremtidige arbejde. Jeg vil forsøge at skubbe til mine egne og andres grænser, når det kommer til at skabe god og bæredygtig arkitektur, fortæller den polskfødte prisvinder og fortsætter:

- For det er det, det hele handler om: Du skal skubbe til de gængse normer og ikke bare acceptere status quo. Du skal hele tiden forsøge at gøre tingene bedre, end hvad folk omkring dig forventer. Vær ambitiøs og tænk i muligheder.

Når Talentprisen uddeles for anden gang i efteråret 2019, står Unidrain igen bag som sponsor. Nomineringsprocessen starter den 1. marts.

25.000 kr. til dygtiggørelse
Ud over at give en håndsrækning gennem Talentprisen har Unidrain stiftet et legat, som uddeles til marts. Legatet er på 25.000 kr. og uddeles årligt frem mod 2025.

- Legatet har til formål at sætte spot på faglig udvikling og kvalificeret arbejdskraft. Præcis som med Talentprisen. Vi har fået en række fine ansøgninger ind, som vi glæder os til at gå i dybden med, siger Birgitte Arendsdorf Olsen.

Legatet skal gå til dygtiggørelse; det vil sige studierejser, efteruddannelse eller lignende. Ansøgningsfristen er den 1. februar. Læs mere om, hvordan du ansøger, her: https://www.unidrain.dk/legat/. Se også vores video om legatet her: https://vimeo.com/312100685

Mere fra...

05.03.2024Unidrain A/S

Sponseret

Unidrain linjeafløb på specialmål til badeværelse på Dokk1 i Aarhus

16.02.2024Unidrain A/S

Sponseret

Indstil din elev eller lærling til Unidrains Talentlegat

17.01.2024Unidrain A/S

Sponseret

Unidrain gentænker pedalspanden

26.10.2023Unidrain A/S

Sponseret

Kunst og design i højsædet: Københavns mini-designhotel har gennemtænkt badeværelsesæstetik

17.05.2023Unidrain A/S

Sponseret

Unidrain uddanner fremtidens VVS’ere

14.06.2022Unidrain A/S

Sponseret

Relancering af Unidrain Kvadrat: Vi har gjort det nemmere for vvs’eren