06.04.2021  |  EL  |  Branchen

Mangelfuld kontrol med byggestål er skidt

På fire år er der kun blevet gennemført to kontrolbesøg hos de i alt 700 danske virksomheder, der producerer stålkomponenter til byggeriet. Dermed har der ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne været fri bane for sjusk, fusk og snyd.

Det står sløjt til med kontrollen af de danske virksomheder, der producerer stålkomponenter til byggeriet. Ifølge en undersøgelse gennemført af TEKNIQ Arbejdsgivernes branchemagasin, Industri & Teknik, har de to styrelser, der står for kontrollerne, i alt gennemført to kontrolbesøg hos de 700 relevante virksomheder i branchen i løbet af de seneste fire år.

”Det er så få kontroller og besøg, at man ikke kan tale om en reel kontrolindsats. Og vi synes, det er stærkt bekymrende, at kontrolniveauet har været på så lavt et niveau fra 2017 og frem til i dag”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Han understreger, at den manglende kontrol kan være med til at skævvride markedet, da de få kontrolbesøg kan resultere i unfair konkurrencevilkår for de virksomheder, der følger CE-reglerne. Derudover skabes der usikkerhed i forhold til kvalitet af metalprodukterne, som Sikkerhedsstyrelsen samt Bolig- og Planstyrelsen står for at kontrollere.

Virksomheder føler sig til grin

TEKNIQ Arbejdsgiverne har under sin afdækning af sagen talt med flere virksomheder, der følger reglerne og har brugt tid og penge på CE-mærkning.

”Der er ikke noget at sige til det, hvis disse virksomheder føler sig til grin, når de kan se, at deres konkurrenter, der ikke følger reglerne, slipper for at blive kontrolleret og straffet. Det er ganske enkelt ikke rimeligt”, siger Simon O. Rasmussen.

Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at man nu planlægger 20 kontroller på byggestål-området i 2. eller 3. kvartal i år.

Og netop løbende markedskontrol er nødvendigt, mener Simon O. Rasmussen, som glæder sig over, at kontrollen øges.

”Vi må så bare håbe på, at der ikke efterfølgende igen går fire år før næste kontrol gennemføres”, siger han.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere