06.10.2020  |  EL  |  Branchen

Manglende efterspørgsel presser installationsvirksomheder

Flere virksomheder i installationsbranchen og metalindustrien er fortsat plaget af mangel på efterspørgsel, som begrænser produktionen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

39 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne og 21 procent af virksomhederne inden for elinstallation har i september måned oplevet, at mangel på efterspørgsel begrænser deres produktion. Det samme rapporterede 44 procent af metalvirksomhederne for hele 3. kvartal ifølge tal fra Danmarks Statistik. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

”Der er nærmest ikke to virksomheder, der oplever coronakrisen, og dermed udviklingen i 2020, ens. For vvs- og blikkenslagerforretningerne begynder billedet at normalisere sig, mens metalindustrien fortsat er skudt tilbage til 2016-niveau", siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.200 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hun påpeger, at 12 procent af elinstallatørerne oplever, at de er begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, hvilket er en halvering i forhold til niveauet de sidste mange år. Derudover er der også større ledighed i branchen.

BNP vil stige i tredje kvartal

Når man ser på de sammensatte konjunkturindikatorer for detailhandlen, bygge og anlæg og serviceerhvervene stiger alle i september, mens industrien falder en anelse.

”For hele økonomien har vi dermed en erhvervstillidsindikator, der er stigende, og det tyder også på, at BNP vil stige i tredje kvartal, som andre forudsigelser også har indikeret”, vurderer Maria Schougaard Berntsen.

Håndværkerfradraget skal hæves

Mellem 70 procent og 75 procent af virksomhedernes besvarelser er registreret inden 10. september, hvor regeringen meldte om forstærkede tiltag mod stigningen i COVID-19-smitte.

For at sætte yderligere gang i aktiviteten anbefaler TEKNIQ Arbejdsgiverne blandt andet, at man i forlængelse af forhandlingerne om udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge fra politisk side også giver håndværkerfradraget et løft. TEKNIQ Arbejdsgiverne foreslår, at det fradragsberettigede beløb hæves og målrettes grønne investeringer, at fradraget også kan dække materialeomkostninger, og at det bliver muligt at overføre ubrugte fradrag fra et år til et andet år.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere