24.03.2017  |  VVS  |  Varmeanlæg

Indspark: Manglende rådgivning kan spænde ben for udbredelsen af varmepumper

Halter rådgivningen, kan det blive en betydelig stopklods for udbredelsen af varmepumper.

Varmepumper – alle snakker om dem i øjeblikket. De bliver installeret i stor stil i disse år. I såvel nybyg som renovering af gamle privatboliger, ser vi varmepumpernes indtog. Grundlaget for at etablere et varmepumpeanlæg er jo det, at de driftsøkonomisk er bedst i forhold til andre teknologier.

Men der, hvor det halter, er, når det kommer til ældre bygninger med radiatorinstallation som varmegiver. Her glemmer en del virksomheder at rådgive omkring den forøgelse af radiatorstørrelse, som er en nødvendighed for at kunne afgive den effekt, som huset har behov for.

Hvis man laver en simpel beregning på en radiator, som måler 1000 x 500 mm med dobbeltkonvektor, så skal den ved et temperatursæt på 70-40 graders celsius afgive cirka 1000 watt. Når man installerer en varmepumpe, vil temperatursættet ændre sig til eksempelvis 45-30 graders celsius. Dette gør, at den selvsamme radiator nu kun yder cirka 300 watt.

Det betyder, at man i de kolde perioder ved en cirka udendørstemperatur på 0 grader ikke længere kan opretholde et fornuftigt komfortniveau, som i dag ligger på minimum 20-22 grader. Temperaturen i disse huse vil oftest falde til omkring 16 grader ved en udendørs temperatur på -5 grader.

Vi har desværre set sager, hvor kunden har betalt op til 200.000 kroner for et varmepumpeanlæg uden at blive rådgivet om, at det i så fald kræver større radiatorer. Det kan let beløbe sig i en ekstraregning på cirka 80.000 kroner, som kunden bestemt ikke har taget med i sine beregninger for investeringen.

”Vi har desværre set sager, hvor kunden har betalt op til 200.000 kroner for et varmepumpeanlæg uden at blive rådgivet om, at det i så fald kræver større radiatorer”.

Carsten Essler Helmer, branchekonsulent for energi i Arbejdsgiverne

Risiko for svamp og sporer
De sundhedsmæssige risici ved for lav stuetemperatur er betydelige. Her risikerer man blandt andet, at det kan give fugtigt indeklima i huset, fordi dugpunktet ligger ved 16-17 grader kombineret med lav luftfugtighed i kolde perioder. Hvilket kan give anledning til svamp og sporer i vægge og lofter – derudover kan man spekulere over de sundhedsmæssige risici forbundet ved for lav stuetemperatur.

Fortvivlelsen er også til at tage og føle på hos kunden, når de har investeret et anseeligt beløb i en energirigtig løsning, og det efterfølgende viser sig, 
at det bliver væsentligt dyrere end først antaget.
Det kan vi ikke være tjent med som branche.

I Arbejdsgiverne mener vi, at varmepumpeteknologien er kommet for at blive og i fremtiden vil blive mere udbredt, samtidig med at teknologien vil blive forbedret i en endnu mere energirigtig retning. Men opstår der et dårligt image for varmepumper på baggrund af enkelte virksomheders mangelfulde rådgivning, kan det hurtigt skabe et billede af varmepumper i den brede befolkning som en besværlig og dyr teknologi. Derfor arbejder Arbejdsgiverne også målrettet på at øge efteruddannelse og kvalitetssikring på varmepumpemarkedet. Vi har ikke råd til andet.

Mere fra Carsten

Carsten Essler Helmer

Branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere