04.06.2018  |  EL  |  Virksomhedsdrift

Indspark: Mangler I kvalificeret arbejdskraft? Kig på arbejdsprocesserne

Installatør-virksomheder mangler dygtige medarbejdere - imens deres dygtige folk spilder timer på at køre frem og tilbage mellem grossist og arbejdsplads hver eneste dag. Tid, som de kunne bruge hos kunden.

I medierne kan man læse, at bygge- og installatørvirksomhederne hungrer efter kvalificeret arbejdskraft. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 35 procent af de danske el-virksomheder og 37 procent af vvs-virksomhederne i marts 2018 udpegede manglen på arbejdskraft som en begrænsning for deres vækstmuligheder.

At hyre flere medarbejdere er dog ikke den eneste løsning – selvom den indtil nu har været den nemmeste – der er nemlig meget at vinde, ved at bryde med gamle vaner og ineffektive arbejdsprocesser i byggeriet.

Dine dygtige medarbejdere spilder tiden som chauffører
Som direktør i en virksomhed, der har én fod i IT-udvikling og en anden i den praktiske virkelighed, ser jeg dagligt, hvordan dygtige håndværkere spilder tiden med at køre frem og tilbage – blandt andet til vores egne udlejningsbutikker.

Det er nu ikke fordi, de ikke er velkomne – tværtimod så sætter vi stor pris på at se vores kunder i øjnene, når vores faglærte medarbejdere rådgiver dem om, hvordan de anvender højteknologisk specialværktøj. Det er dog langt fra alle udlejninger, der kræver rådgivning fra en professionel fagmand (kunden er for det meste en dygtig håndværker selv - heldigvis).

Læs mere om, hvordan du undgår at medarbejderne spilder tiden i firmabilen her.

Faktisk vil jeg påstå, at 8 ud af 10 af de kunder, der møder fysisk op i vores butikker, i stedet kunne have sparet tid og penge ved at booke varen online eller ringe og få værktøjet leveret af en chauffør, hvor de står. Vi leverer eksempelvis i hele Storkøbenhavn på under en time – det er der ikke mange firmabiler, der kan matche, når de først skal frem til os og tilbage – og så finde en ny parkeringsplads i nærheden af kundens adresse midt i en storby.

Håndværkere og svende spilder uendelig meget af deres tid på at være chauffører, hvor de kunne have brugt deres tid ude hos kunden. I et rigtig grelt eksempel fra en af vores kunder registrerede de, at en varebil på en enkelt dag havde været ved grossisten 6 gange. Så er der ikke meget tid tilbage til reelt arbejde.

Planlæg opgaverne, få styr på jeres grej – og få det leveret til pladsen
En af årsagerne, til at medarbejderne kører frem og tilbage mellem udlejer, grossist og plads, er, at der ikke er overblik over materiel og værktøjer og hvilke af dem skal bruges på virksomhedens projekter. Derfor møder svendene alt for ofte op til en opgave uden at have det rigtige værktøj og materiel med. Det viser sig dog ofte, at materiellet er ledigt, enten på lageret i virksomheden eller hos en kollega. Der mangler bare et enkelt system, som kan give håndværkeren overblikket hvor han står. Derfor er risikoen for, at der indkøbes materiel der faktisk ikke er behov for, skræmmende stor.

Mange håndværkeres første handling, efter at være ankommet til arbejdspladsen, er derfor paradoksalt nok at forlade den igen. I den periode håndværkeren forlader arbejdspladsen taber I dobbelt. For udover at I ender med en potentiel ekstraregning på værktøj, så arbejder svenden ikke videre på opgaven – og dermed mister i værdifuld arbejdskraft, som der er brug for på andre opgaver.

Får I derimod overblik og styr på virksomhedens fælles grej og begynder at få leveret og afhentet materiel og lejeværktøjer, så kan medarbejderen fokusere på opgaven og komme hurtigt videre til den næste, når han er færdig.

Kan I spare en time om dagen i unødvendig transport og indkøb, så får I et ekstra årsværk at gøre godt med pr. 8 medarbejdere. Det er trods alt nemmere end at forsøge at trylle nye, kvalificerede medarbejdere ud af tynd luft på et trængt arbejdsmarked.

Læs hvordan du gør dine medarbejderes arbejdsdag mere effektiv - uden at de skal løbe hurtigere.

Mere fra Steffen

Steffen Meyer

Administrerende direktør

Steffen Meyer er administrerende direktør i NetHire ApS, som udvikler materielstyringssystemer til virksomheder og udlejere i byggeriet, samt større industrivirksomheder. Han er desuden administrerende direktør i Garant Udlejning A/S. Steffen har arbejdet med it siden 1985 og er uddannet produktionsingeniør. Den erfaring bruger han nu til at hjælpe installat…

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere