Markedet for bygningsautomatik stormer frem

Elektrikere og teknikere med kompetencer indenfor bygningsautomatik vil om muligt blive endnu mere eftertragtede i de kommende år og årtier. Ifølge en ny rapport vil det globale marked for bygningsautomatik vokse fra 679,5 milliarder kroner i 2023 til 2,85 billioner kroner i 2030.

Ifølge en ny rapport vil det globale marked for bygningsautomatik vokse fra 679,5 milliarder kroner i 2023 til 2,85 billioner kroner i 2030. Foto: 123rf.com..

I dag tegner byggebranchen sig ifølge FN’s Miljøorganisation for knap 40 procent af de samlede CO2-udledninger globalt.
Størstedelen af udledningen sker ikke i forbindelse med selve byggeriet – den udledes løbende som driftsenergi, og en reduktion af bygningers energiforbrug gennem intelligente bygningsinstallationer udgør derfor et enormt potentiale i den grønne omstilling.

Ved at benytte CTS-anlæg og BMS-systemer i kombination med IoT-komponenter- og sensorer samt energidata kan elektrikere og teknikere sikre intelligent styring af for eksempel lys, varme, vand, ventilation og indeklima i bygninger.

Alene belysning udgør i gennemsnit cirka 25 procent af en bygnings energiforbrug. Med automatiseret lysstyring kan forbruget reduceres med 30-60 procent og samtidig give bedre kvalitet og trivsel samt et lavere aftryk på miljøet.

Efterspørgslen på intelligente bygningsinstallationer understreges i en ny rapport - Smart Building Market Forecast, 2023-2030 – fra analysehuset Fortune Business Insights. Her vurderes den globale markedsstørrelse for ’smart buildings’ til at vokse fra 679,5 milliarder kroner i 2023 til svimlende 2,85 billioner kroner i 2030. Det giver en ’annualiseret årlig vækstrate’ på 22,8 procent i perioden.

Den stødt stigende efterspørgsel forklares blandt andet med behovet for sikre og sunde arbejdspladser, vækst i Smart City-projekter, vækst i investeringer for at forbedre bygningers driftseffektivitet og øgede investeringer i bygningsautomatik på grund af bekymringer om stigende energiforbrug. 

Teknisk konsulent i Dansk El-Forbund Martin Mortensen har deltaget i den arbejdsgruppe under klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren, som har haft til opgave at finde løsninger til nedbringelse af CO2-udslip fra bygninger via energieffektiviseringer og optimeret drift. Han peger på, at elektrikere og teknikere med faglige kompetencer indenfor bygningsautomatik bliver guld værd i de kommende år og årtier.

Læs også: Renovering af storcenter giver kæmpe besparelse på elregning

”Den grønneste energi er nu engang den, vi ikke bruger, og her spiller elektrikere og teknikere en afgørende rolle i klimaomstillingen. Jeg kan kun opfordre DEF-medlemmer, der er nysgerrige på området, til at undersøge mulighederne for efter- og videreuddannelse inden for bygningsautomatik”, siger Martin Mortensen, som foreslår at gøre brug af DEF’s uddannelsesvejledning, som man kan tilgå på medlemsportalen def.medlem.dk.

- PiB

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Pålidelig strøm er ikke en selvfølge

02.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Lademarkedet går ind i ny fase

02.12.2024Installator.dk

Nye krav giver gode muligheder for virksomheder, der installerer bygningsautomatik

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle